Naslovna Srem Ruma PAZITE NA PREVARE: Pokušava da iznudi novac uznemirujućim porukama

PAZITE NA PREVARE: Pokušava da iznudi novac uznemirujućim porukama

PODELI

Na adresu naše redakcije stigla je poruka u kojoj nam se čitateljka iz Rume požalila na neobičan problem. Kako je navela, njen slučaj nije usamljen, te je važno da skrenemo pažnju kako ne biste postali žrtva prevare ili iznude putem telefona.

Tokom godine građani prijave oko 300 ucena, ali se sumnja da ih ima tri puta više. Ko uđe u to kolo, teško iz njega izlazi. Traže na stotine hiljada evra. Prete ubistvima i otmicama dece.

Poruke koje nam je prosledila čitateljka, na prvi pogled deluju bezazleno, ali i te kako unose nemir, ako uzmemo u obzir da je prvu poruku, istog sadržaja, dobila pre dve godine.

Ono što je važno jeste da i u ovim naizgled bezazlenim situacijama, morate biti oprezni i znati kako da reagujete i kome da se obratite.

Ukoliko se obratite operateru za uznemiravanje, nakon što utvrde s kog broja su upućivani pozivi, prvo pribegavaju opomeni. Ako se uznemiravanje s istog broja ponovi u roku od 90 dana od upućivanja opomene, broj se privremeno isključuje.

Ukoliko su poruke koje dobijate uznemirujućeg sadržaja i nakon promene broja, kao savet navodi se, da slučaj prijavite policiji i to dok je slanje uznemirujućih poruka “aktuelno”.

Prema Krivičnom zakonu (član 138, stav 1) za krivično delo ugrožavanja sigurnosti ukoliko ugrožena osoba dobije poruku s pretnjama manjeg intenziteta, lice može odgovarati i prekršajno u skladu sa Zakonom o javnom redu i miru(čl. 6.st.2.) kojim je predviđena kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu do 25.000 dinara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here