Naslovna Deca Pažljivkova pravila u saobraćaju

Pažljivkova pravila u saobraćaju

PODELI
Foto: sirmiuminfo

Sremska Mitrovica – U Osnovnoj školi „Slobodan Bajić – Paja” u Sremsko j Mitovici održan je edukativni čas pod nazivom „Pažljivkova pravila u saobraćaju”. Tom prilikom svim prvacima podeljen je i priručnik pod istim nazivom.

Svi učenici prvih razreda osnovnih škola na teritoriji Sremske Mitrovice dobiće na poklon knjigu „Pažljivkova pravila u saobraćaju” i bojanku koje će im pomoći da se što bezbednije ponašaju na putu od škole do kuće. Agencija za bezbednost saobraćaja svake godine za prvake organizuje ovakve akcije i daruju im knjigu.

Svetlana Milovanović, zamenica gradonačelnika rekla je: „Funkcionisanje jedne zajednice se najbolje može videti prema njenom odnosu prema onima najmlađima, to su naša deca jer samo bezbedno detinjstvo je srećno detinjstvo. Najkritičniji period za našu decu je onaj kada oni postanu samostalni učesnici u saobraćaju, a to je otprilike uzrast od 7 godina, kada krenu u školu, u prvi razred jer ih na putu od kuće do škole čeka puno izazova. Imaju puno manjih ili većih raskrsnica koje treba da pređu i tada su oni najosetljiviji, najugroženiji i to je period kada mi treba da se pozabavimo njihovim obrazovanjem i to u oblasti saobraćaja. Oni sada u ovom periodu moraju da nauče kako da se ponašaju u saobraćaju, moraju da nauče prvenstveno sebe da zaštite i da poštuju saobraćajna pravila. Agencija bezbednosti saobraćaja i ove godine svim našim prvacima na teritoriji Sremske Mitrovice poklonila je „Pažljivkova pravila u saobraćaju” ilustrovani udžbenik i bojanku tako da kroz lik jednog desetogodišnjeg dečaka Pažljivka oni tumače saobraćajna pravila, on ih uči kako treba da se ponašaju kada prelaze put, kada voze bicikl, u javnom prevozu i što je najvažnije na način koji je toj deci pristupačan i veoma razumljiv kroz igru”.

Savet za bezbednost saobraćaja Grada Sremska Mitrovica u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja Republike Srbije već nekoliko godina sprovodi ovu vrstu kampanje unapređenja bezbednosti dece u saobraćaju. Jedan od vidova i je i podela knjiga-brošura učenicima prvih razreda osnovnih škola.

„Škola „Slobodan Bajić Paja” ima svoje određene specifičnosti, a jedna od bitnih je ta da se nalaze, odnosno, okružena je mnogim putevima. Obično su to putevi lokalnog karaktera ali imamo i regionalni put, veoma bitan i značajan i najvažnija nam je bezbednost dece koja svakodnevno prelaze tu, posebno deca mlađeg školskog uzrasta. Iz tog razloga, ove školske godine, uključili smo u okviru Dečje nedelje edukaciju o saobraćaju. Veoma smo zahvalni lokalnoj samoupravi koja nam se uvek odazove i doprinese boljem obrazovanju dece u vidu bezbednosti i njihove, i dece koja će ići u školu jer imamo u školi i decu predškolskog uzrasta. Ove godine smo u saradnji sa lokalnom samoupravom obogatili vannastavne sadržaje donoseći edukativni list „Pažljivko” i odazvali su se na naše veliko zadovoljstvo zamenica gradonačelnika Svetlana Milovanović i prosvetni inspektor Snežana Konjević, tako da ćemo imati apsolutno potpunu sliku o bezbednosti i danas ćemo taj dan posvetiti najmlađem uzrastu dece prvog razreda”, rekao je Đorđe Cvijanović, direktor OŠ „Slobodan Bajić – Paja”

Knjiga je koncipirana tako da se deca od najranijeg uzrasta uče o pravilnom i bezbednom ponašanju u saobraćaju bez obzira da li su pešaci, biciklisti ili putnici u putničkim vozilima. Cilj Nacionalne strategije za bezbednost saobraćaja, koji je usvojila Vlada Republike Srbije, a taj cilj je preslikan i u Strategiju bezbednosti za Sremsku Mitrovicu iz te oblasti do 2020. godine, jeste da nema ni jedno dete koje je izgubilo život u saobraćaju. Kako bi se to postiglo mora se puno da radi sa decom, zbog toga su ovakve kampanje i akcije veoma bitne jer deci se daju korisni saveti kako da se ponašaju u saobraćaju i budu što bezbedniji.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here