Naslovna Posao Pećinačka opština među tri izuzetne destinacije Evrope

Pećinačka opština među tri izuzetne destinacije Evrope

PODELI
Foto: Opština Pećinci

U Skupštini grada Beograda, juče je, na Svetski dan turizma, održana svečana dodela priznanja „Izuzetne destinacije Evrope“ – EDEN 2019 u Srbiji” za tri prvoplasirane opštine – Pećinci, Kuršumlija i Kruševac. Svečanosti u Starom dvoru prisustvovale su brojne zvanice, među kojima i direktorica Turističke organizacije opštine Pećinci Ljubica Bošković, predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice Dušanka Stanković i predstavnik Vojvodinašuma Ivana Lozjanin.

Na početku svečanosti zvanicama su se obratili resorni ministar i potpredsednik Vlade Srbije Rasim Ljajić, šef II sektora operacija Delegacije EU u Srbiji Štefen Hudolin i direktorica TOS-a Marija Labović.

Ministar Rasim Ljajić je na dodeli priznanja rekao da će u januaru sledeće godine Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija doneti dva pravilnika koji bi trebalo da regulišu rad turističkih agencija, kako bi se obezbedila veća zaštita domaćih putnika i turista, kao i da će će prema pravilnicima turističke agencije biti podeljene na četiri kategorije, u okviru koje će svaka imati različit iznos garancija putovanja i potrebnog depozita, ali i najavio da će sredinom sledeće godine u primeni biti e-turizam.

“Ovogodišnji Svetski dan turizma posvećen je zapošljavanju u ovom sektoru, a turizam je jedna od radno-intenzivnih grana koja zapošljava značajan broj radnika, čak svaki 10 zaposleni radi u sektoru turizma. Ono što posebno treba istaći, to je da je ovo grana privrede gde je najviše zaposleno mladih ljudi i žena. U okviru ankete evropskih zemalja članica OECD čak 47 odsto mladih do 34 godine zapošljeno je u sektoru turizma, a čak 60 odsto žena je zaposleno u ovoj oblasti” – rekao je Ljajić.

Direktorica TO Pećinci Ljubica Bošković smatra da je jučerašnje priznanje od izuzetnog značaja za razvoj turizma u našoj opštini.

“Opština Pećinci je u poslednjih par godina prepoznala turizam kao jedan od prioriteta u razvoju lokalne zajednice i intenzivno ulaže u stvaranje uslova za ubrzani rast ove privredne grane. Zajedničkim zalaganjem lokalne samouprave, Turističke organizacije, Javnih preduzeća, ali i udruženja građana i privrednika iz ugostiteljske branše postigli smo zavidne uspehe. Naša turistička ruta je prepoznata kao interesantan i poželjan turistički proizvod. Trudimo se da stalno uvodimo nešto novo, inovativno i interaktivno. Dobra saradnja sa ljudima koji rade na Obedskoj bari doprinela je dobijanju ove nagrade, jer smo u turističku ponudu naše opštine je uveli novi wellnes program “Šumska medicina”. Boravak u stoletnim šumama Obedske bare, odmara i leči savremenog čoveka, a upoznavanje sa kulturno-istorijskim nasleđem, kako materijalnim, tako i nematerijalnim, kojim naša opština obiluje, stvara sve uslove “Za savršen dan”, baš kako iz Edena okarakterisali našu opštinu” – kazala je Bošković.

Za “Izuzetnu destinaciju Evrope” proglašena je opština Kuršumlija, a dve prateće destinacije su Pećinci i Kruševac. Nagrade direktorima Turističkih organizacija uručila je direktorica TOS-a Marija Labović, prema čijim rečima će priznanje Opštini Pećinci doneti veću prisutnost i veće skretanje pažnje na Pećince kao turističku destinaciju.

“Pećinci su zanimljivi između ostalog zbog Obedske bare, ali i zbog nekih jako kreativnih tura koje imate, kao i način na koji ste uklopili prirodu sa odmorom i relaksacijom. Wellness ne mora da znači samo banja i terapija, nego upravo boravak u prirodi. Kombinacija svih tih usluga, koje ste vi jako lepo osmislili, doprinela je da se žiri odluči za vas kao prateću destinaciju “ – izjavila je Labović.

Opština Pećinci ovim priznanjem, po rečima Dejana Crnomarkovića, rukovodioca projekta – EDEN Srbija, dobija mogućnost učešća u evropskoj EDEN mreži, razmenu dobre prakse sa sličnim destinacijama u Evropi i međunarodnu promociju.

Tema ovogodišnjeg EDEN projekta, koji se sprovodi u 16 evropskih zemalja članica ili kandidata za članstvo u EU, je „Zdravstveni i wellness turizam“, i ima za cilj da identifikuje i nagradi manje razvijene i manje poznate destinacije koje svojom turističkom promocijom obuhvataju i teritorijalno-specifičnu ponudu zdravstvenog i wellness turizma.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here