Naslovna Srem Pećinci PEĆINAČKI VATROGASCI: “Mlade ljude treba obučiti”

PEĆINAČKI VATROGASCI: “Mlade ljude treba obučiti”

PODELI
Foro: Opština Pećinci

Sednica predsedništva Vatrogasnog saveza Vojvodine, na kojoj su prisustvovali i predstavnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva „Despot Đurađ Branković“ iz Kupinova., održana je u Pećincima. Ispred pećinačke lokalne samouprave, Zoran Vojkić, zamenik predsednika Opštine, koji je istakao značaj postojanja i delovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava.

„Sredstva koja mi izdvajamo su mala u poređenju sa onim koliko su ovi hrabri ljudi učinili za lokalnu zajednicu i koliko čine svim meštanima naše opštine. U cilju veće bezbednosti građana pećinačke opštine mi ćemo nastaviti da podržavamo njihov rad” – rekao je Vojkić.

Na sednici je razmatran i analiziran rad dobrovoljnih društava, kao i problemi sa kojima se susreću u svojim sredinama.

„Naš cilj je da revitalizujemo dobrovoljno vatrogastvo u Sremu, a posebno u onim naseljima koja su dosta udaljena od profesionalnih vatrogasnih jedinica ili imaju na svojoj teritoriji značajne objekte i prirodna dobra koja treba zaštiti, ili mlade ljude koje treba obučiti da sprovode preventivne mere i da učestvuju u organizaciji gašenja požara, jer mi od građana pravimo vatrogasce“ – istakla je Ljubica Krnjajić predsednik Vatrogasnog saveza Vojvodine.

Od novembra prošle godine u predsedništvu Vatrogasnog saveza Vojvodine prvi put se našao i predstavnik iz pećinačke opštine Željko Jevtić, komandir Dobrovoljnog vatrogasnog društva “Despot Đurađ Branković”, a prema rečima predsednika ovog društva Žarka Lukača, to je svakako veliki uspeh i priznanje za rad za 11 članova ovog društva.

“Mi smo do sada imali oko 24 intervencija zajedno sa Profesionalnom vatrogasnom jedinicom iz Pećinaca, ali istakao bih pre svega prošlogodišnji požar koji se desio u Obrežu, kada je gorela privatna kuća. Bila je to jedna od najtežih i najemotivnijih intervencija od kada smo operativni, ali uspeli smo da zaustavimo vatru dok nisu stigli pećinački i rumski vatrogasci. Naravno imali smo poteškoća od samog osnivanja, ali zahvaljujući podršci opštine Pećinici i njenom rukovodstvu u protekle četiri godine uspeli smo da se opremimo za samostalno delovanje” – kazao je Lukač.

O značaju osnivanja i funkcionisanja dobrovoljnih vatrogasaca u lokalnim zajednicama danas su govorili i Zoran Vojkić, Ljubica Krnjajić i Žarko Lukač, a prisutni dobrovoljni vatrogasci iz cele Vojvodine još jednom su potvrdili taj značaj spremnošću da svoje planove sprovedu u delu i da svojim primerom hrabrost, humanost i dobrotu stave na pijedestal ljudskih vrednosti – tamo gde treba i da budu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here