Naslovna Srem Pećinci Pećinčani čuvaju sećanje na slobodarsku borbu svojih predaka

Pećinčani čuvaju sećanje na slobodarsku borbu svojih predaka

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Povodom seoske slave u Pećincima, zamenik predsednika Opštine Pećinci Zoran Vojkić i predsednik Saveta mesne zajednice Zlatko Jovičić, položili su u petak, 29. jula, venac na spomen obeležje palim borcima i žrtvama fašizma iz Drugog svetskog rata u centru naselja, a ceremoniji polaganja venca prisustvovala je i predsednica Skupštine opštine Pećinci Dubravka Kovačević Subotički.

Kako je istakao zamenik Vojkić, mesne slave u svim naseljima pećinačke opštine su prilika da se oda počast velikim žrtvama koje je podneo srpski narod tokom ratova, a da mi, kao njihovi potomci, treba da budemo ponosni i da treba da čuvamo sećanje na njih i njihovu slobodarsku borbu.

Molitveni pomen borcima i žrtvama Drugog svetskog rata služio je Arhijerejski namesnik pećinački jerej Bojan Mijanović.

Osim spomen obeležja u centru, koje je jedno od simbola Pećinaca i gde se nalazi spomen ploča vojniku Borisu Nikoliću nastradalom tokom NATO agresije, članovi Saveta odali su počast i položili vence i na ostala četiri spomen obeležja u Pećincima, koja neumoljivo čuvaju od zaborava herojska dela palih boraca i svih žrtava fašizma – na Suvači, gde je 1944. godine streljano i spaljeno 15 meštana; na spomen obeležje na mesnom groblju posvećeno palim borcima; na spomen obeležje van naselja prema Dobrincima, gde su nastradali mladi Pećinčani na samom kraju Drugog svetskog rata ali i na spomen ploču na kraju ulice Braće Vidakovića koja je posvećena nastradalim Popinčanima.

Istog dana na stadionu Fudbalskog kluba „Donji Srem 2015“ domaći veterani dočekali su goste iz Starih Banovaca veterane FK „Dunav“. Prijateljska utakmica završena je rezultatom 2:1 za domaći tim.

Sportski program pećinačke slave obogaćen je u subotu, 30. jula, kada su ljubitelji pećinačkog fudbala bili u prilici da pogledaju prijateljsku utakmicu između domaćeg tima FK „Donji Srem 2015“ i njihovih gostiju iz Krupnja srpskoligaša FK „Rađevac“. Utakmica između dva prijateljska kluba protekla je u fer igri, a na kraju su slavili Pećinčani. Konačan rezultat Donji Srem 2015 – Rađevac 3:1 (1:0).

Program obeležavanja seoske slave nastavljen je u nedelju, šahovskim turnirom, koji je održan u holu Kulturnog centra pod pokroviteljstvom Sportskog saveza „Razvoj sportova“. Turnir u brzopoteznom šahu okupio je 16 učesnika, uz tempo igre 5 minuta po igraču. Posle višečasovnog takmičenja pobedio je Dejan Jovanović iz Prhova, sa 14 poena iz 15 partija. Drugo mesto pripalo je Lazaru Babiću iz Sremskih Mihaljevaca sa 12,5 poena, koliko je imao i trećeplasirani Dejan Živanović iz Deča, ali slabije dodatne kriterijume.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here