Naslovna Pećinci

Pećinci

Pećinci su naselje i sedište opštine Pećinci u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 2581 stanovnika.

Pećinci su jedino selo koje je opštinski centar u Sremu. Izrazito poljoprivredno područje, sa značajnim učešćem stočarstva. Poslednjih godina sve više se razvija povrtarstvo, posebno proizvodnja bostana. Fabrika šećera je najveće privredno preduzeće. Poznati turistički lokalitet je Obedska bara.

Prvi pisani trag o naselju na mestu današnjih Pećinaca je iz 1416. Od tada, pa sve do 1702. ima veoma malo podataka.Selo je bilo pod Osmanskim carstvom do mira u Požarevcu (1718) kada biva pripojeno Habzburškoj monarhiji. Za vreme Habzburške vladavine, selo je bilo u sastavu Vojne granice (od njenog uspostavljanja do 1848. (i od 1849. do 1882. tj. do ukidanja vojne granice), od 1848. do 1849. Pećinci su se nalazili na teritoriji Srpske Vojvodine. Od ukidanja Vojne granice selo je priključeno sremskom okrugu, kraljevine Hrvatska-Slavonija. Po popisu iz 1910. selo je imalo većinsko srpsko stanovništvo.
Posle Prvog svetskog rata Pećinci prvo ulaze u sastav Države Slovenaca, Hrvata i Srba, zatim u sastav kraljevine Srbije da bi na kraju selo ušlo u sastav kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Od 1918. do 1929. Pećinci se nalaze u Sremskom okrugu, a od 1929. do 1941. u Dunavskoj banovini.
Spomenik žrtvama fašističkog terora u parku u centru Pećinaca
Tokom Drugog svetskog rata selo je pod upravom NDH. Posle rata postaju deo AP Vojvodine u sastavu NR(SR) Srbije. Do 1960. nalaze se u sastavu Zemunskog sreza, dok je današnjz teritorija opštine podeljena iizmeđu nekoliko srezova. Od 1960.(posle ukidanja srezova) oformljena je opština u današnnjem obliku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here