Naslovna Srem Pećinci Pećinci: Ekološka svest se razvija od malih nogu

Pećinci: Ekološka svest se razvija od malih nogu

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Pećinačka Predškolska ustanova “Vlada Obradović Kameni” u okviru svojih redovnih ekoloških aktivnosti priključila se projektu “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”, u okviru kojeg sakupljaju otpad – plastične flaše, limenke, čepove, baterije i hartiju, čime su vaspitači započeli sa procesom razvijanja svesti o reciklaži kod dece.

Kako je rekla Anita Volčevski direktor PU Kameni, untrašnjost vrtića u Pećincima, kao i dvorište opremljeno je kontejnerima za razvrstavanje otpada.

-Kako bi lakse razvrstavali otpad, stupili smo u kontakt sa firmom “Sekopak”, koja nam je poklonila kontejnere za unutrašnji prostor vrtića. Njima smo opremili vrtić u Pećincima, Subotištu, Donjem Tovarniku, Obrežu, Kupinovu i Ašanji. Pećinačko Javno komunalno preduzeće “Sava” nam je poklonilo kontejnere koje smo stavili u dvorište našeg vrtića u Pećincima. Sakupljeni otpad dalje odvozimo u obližnje reciklažne centre. Sve ove aktivnosti deca su prenela i u svoje porodice, tako da sada i roditelji aktivno učestvuju u sakupljanju otpada – rekla nam je Volčevski.

Koordinator projekta “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” je vaspitačica Branislava Ilić koja sa decom u pećinačkom vrtiću putem raznih ekoloških radionica radi na podizanju ekološke svesti kod najmlađih.

-Reciklaža doprinosi očuvanju prirodnih bogatstava i ugroženih vrsta, smanjuje stopu zagađenosti i potrošnju energije. Imajući sve to u vidu, u našem vrtiću već dugi niz godina negujemo ekološke aktivnosti, kroz druženje i igru, kroz razne vrste radionica u saradnji sa roditeljima. Trudimo se da što više vremena provodimo u prirodi kako bi je što bolje upoznali, kao i na koji način možemo da je čuvamo, kako da pomognemo životinjama, šta im je potrebno, kako napraviti kućicu za ptice. Zajedno oktrivamo tajne prirode od Antarktika do Rusije – kazala je Ilić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here