Naslovna Srem Pećinci Pećinci – mesto gde priroda grli istoriju

Pećinci – mesto gde priroda grli istoriju

PODELI
Foto: ilustracija

Opština Pećinci proglašena je za jednu od dve prateće destinacije na konkursu za izbor – “Izuzetne destinacije Evrope u Srbiji – EDEN 2019”. U Turističkoj organizaciji Pećinaca, koja postoji samo tri godine, kažu da im je to velika motivacija da obogate ponudu i uvećaju broj gostiju kojih je oko 40.000 godišnje.

Aksentijev kućerak iz čuvene pesme, muzej hleba, svinjarske kolebe, Obedska bara, samo su neki od turističkih simbola opštine Pećinci.

U zagrljaju reke Save i Obedske bare, posebno u ponudi je selo Kupinovo sa najstarijom pravoslavnom crkvom u Vojvodini i utvrđenjem, Kupinikom – poslednjom prestonicom srpske srednjovekovne države. Spomenik kulture od velikog značaja razlog je za slogan “Predeo gde priroda grli istoriju”.

“Mesto gde se nalazi, Kupinik je dodatno interesantaon s obzirom na to da nije smešten nasamu savsku obalu već da se nalazi u početku korita Obedske bare i na taj način je prirodom bolje branjen nego na samoj rečnoj obali”, objašnjava Petar Odobašić, arheolog.

Turistička ruta kroz Donji Srem u svakom selu otkriva nešto novo uz boravak gostiju na otvorenom, zahvaljujući električnom minibusu – zelenom zmaju. Posebno atraktivan je zdravstveni turizam i šumski vazduhu koji jača imunitet u bogatstvu stoletne Debele gore – jedinstvene prašume u Evropi.

“Šuma koja je u svom okrilju koncentrisala toliko energije, toliko mudrosti, toliko lepote da to izuzetno blagotvorno deluje na ljudsko zdravlje a metoda se zasniva na povratku prirodi. Ljudi dolaze u šumu, osluškuju, meditiraju”, smatra Ljubica Bošković, direktorka TO Pećinci.

Termalne vode sa temperaturom od 63 stepena 

Poznato je da Srem leži na termalnim vodama. Od ukupno 50 lokacija u Vojvodini, preporučenih od starne Rudarsko geološkog fakulteta za razvoj velnes i spa turizma, tri su u Pećincima gde je temperatura vode 63 stepena.

Urađene studije, kažu nadležni, posle privrednog procvata Pećinaca, pokrenuće novi turistički talas a uz pomoć vlade Vojvodine planirana je gradnja vizitorskog centra.

“Pored toga, ja želim da nađem uskoro nekog investitora da se radi banja blizu Kupinova, ima 200 hektara gde bi počeli da radimo banju a razlog je blizina Beograda, auto-puta, aerodroma”, kaže Željko Trbović, predsednik opštne Pećinci.

Članstvo u mreži EDEN destinacija obezbediće međunarodnu promociju Pećincima, opštini gde se može provesti savršen dan koji savremenog čoveka odmara i leči, ali i upoznaje sa kuturno-istorijskim nasleđem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here