Naslovna Srem Pećinci Pećinci: Narodna biblioteka kao čuvar sećanja lokalne zajednice

Pećinci: Narodna biblioteka kao čuvar sećanja lokalne zajednice

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Na današnjoj sednici Opštinskog veća opštine Pećinci, većnici su dali pozitivno mišljenje na Program rada Narodne biblioteke Pećinci za 2022. godinu.

Kako nam je rekla direktorka ove ustanove Nevena Naić u skladu sa svojom misijom i vizijom Biblioteka će se i u 2022. godini voditi vrednostima koje promoviše, a to su: orjentisanost ka korisniku uz uzajamno poverenje i poštovanje, odgovornost prema zajednici, promovisanje knjige, pismenosti, čitanja i doživotnog učenja, dostupnost i pouzdanost informacija, otvorena i slobodna komunikacija, podizanje kulturne svesti i usmerenost ka tehničkim inovacijama.

Osnovni cilj za narednu godinu je nabavka što većeg broja novih i aktuelnih naslova, kako bismo odgovorili na zahteve naših čitalaca i ujedno obogatili fond. U planu je da se nabavi 2000 novih knjiga, što je ujedno i preporuka Standarda za javne biblioteke Republike Srbije za 2022. godinu za ustanove koje po obimu fonda i broju aktivnih korisnika odgovaraju našoj. U ostvarenju tog cilja najviše nam pomaže lokalna samouprava jer se najveći broj knjiga kupuje iz opštinskog budžeta, ali dobijamo i sredstva na osnovu konkursa za sufinansiranje Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, kao i preko republičkog otkupa knjiga koji sprovodi Narodna biblioteka Srbije – rekla nam je direktorka Naić.

Ona dodaje da je ova kulturna ustanova prethodnih godina ponovo pokrenula izdavačku delatnost, kao i da se skoro sve knjige koje su izdali odnose na istorijske i kulturne prilike u našoj opštini.

Posebno važna delatnost biblioteke je i vođenje Zavičajne zbirke, jer je ona čuvar pamćenja lokalne zajednice, pa će naša ustanova nastaviti da istražuje, sakuplja, čuva i daje na korišćenje bibliotečko-informacionu građu o istoriji i društveno-kulturnom razvitku područja na kome deluje – kazala je Naić.

Većnici su dali pozitivno mišljenje i za programe poslovanja za narednu godinu JKP „Vodovod i kanalizacija“, JKP „Putevi opštine Pećinci“, JKP „Sava“, Agencije za razvoj opštine Pećinci, Turističke organizacije opštine Pećinci, Crvenog krsta Pećinci, pećinačkog Centra za socijalni rad, Kulturnog centra, Javne ustanove „Sportski centar“ i Saveta za bezbednost saobraćaja opštine Pećinci.

Konačnu reč o programima i planovima poslovanja svih javnih ustanova za narednu godinu će doneti odbornici Skupštine opštine Pećinci na narednoj sednici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here