Naslovna Srem Pećinci Pećinci: Novi dom za 15 izbegličkih porodica

Pećinci: Novi dom za 15 izbegličkih porodica

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Juče su izbegličkim porodicama sa teritorije pećinačke opštine uručeni ključevi stanova u novoizgrađenoj stambenoj zgradi u Šimanovcima. Petnaest porodica je dobilo ključeve novog stana, koje su im uručili predstavnici Opštine Pećinci, Komesarijata za izbeglice i migracije, UNHCR-a u Srbiji i Jedinice za upravljanje projektima u javnom sektoru d.o.o Beograd.

U svom obraćanju predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić je istakao da je u izgradnji ove stambene zgrade Opština Pećinci učestvovala sa nepunih 10 miliona dinara, koje je uložila kroz ustupanje zemljišta, parterno uređenje oko zgrade, priključke za struju, vodu, gas i kanalizaciju, raščišćavanje terena i projektnu dokumentaciju.

„Za nas kao lokalnu samoupravu su projekti stambenog zbrinjavanja izbeglih i prognanih porodica koje žive u opštini Pećinci značajni s tog aspekta da se rešavanjem stambenog pitanja te porodice konačno integrišu u našu lokalnu zajednicu i da znaju da su svoji na svome“ – poručio je Đokić.

U ime porodica koje su dobile ključeve novog stana obratio se Stevo Popović, izbeglica iz zapadne Slavonije, koji je rekao da za njih počinje novi život.

„Danas smo se konačno skrasili i dobili svoj krov nad glavom među dobrim ljudima koji su nas prihvatili. U ime svih porodica kojima je danas rešeno stambeno pitanje zahvaljujem se svima koji su nam stvorili priliku za novi početak“ – rekao je Popović

Komesarka za izbeglice i migracije Republike Srbije Nataša Stanisavljević istakla je da je u okviru Regionalnog stambenog programa korisnicima do sada dodeljeno ukupno 6.884 stambena rešenja, a da je u Pećincima ukupna podrška, što kroz budžetska sredstva što putem donatorskih sredstava, pružena za 275 porodica u cilju stambenog zbrinjavanja ili ekonomskog osnaživanja.

„U okviru regionalnog stambenog programa je uručeno 75 stambenih rešenja. U toku je izgradnja još 12 stambenih jedinica čije useljenje očekujemo u narednoj godini, a nalaze se u blizini današnje lokacije. Danas je važan dan za ovih 15 porodica koje su konačno dočekale svoj novi dom u kojem će moći da dočekaju Novu godinu. Svi ljudi moraju da imaju jednaka prava u državi u kojoj trenutno borave. To je politika koje se Republika Srbija i Komesarijat za izbeglice i migracije pridržavaju i time će nastaviti da se vode i u budućnosti. U proteklim godinama Republika Srbija je stambeno zbrinula ukupno 26.151 porodicu, od čega je 19.573 izbeglica iz bivših Republika SFRJ i 6.499 interno raseljenih lica sa prostora Kosova i Metohije. U narednoj godini očekujemo da rešimo stambeno pitanje za više od 500 porodica“ – rekla je komesarka Nataša Stanisavljević.

Petočlana porodica Pandur, Rade i Ljubica sa troje dece, juče je prvi put ušla u novi stan. Devedesetih godina su izbegli iz Slavonske Požege. Sada im predstoji useljenje, a Rade kaže da očekuje da pravoslavnu Novu godinu proslave u novom domu.

„Ovo je veliko olakšanje. Sve je došlo nekako iznenada. Počećemo polako da prenosimo stvari i planiramo da za pravoslavnu Novu godinu prvi put prespavamo u svom stanu, pa makar i na podu“ – rekao je Rade.

Ukupna bruto površina zgrade je 936 kvadratnih metara, a vrednost radova iznosila je 462.609 evra. Regionalni stambeni program zajednički je višegodišnji program Republike Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Hrvatske, koji ima za cilj da obezbedi trajna stambena rešenja za najugroženije izbegličke porodice u regionu. Sprovodi se uz podršku OEBS-a, UNHCR-a i Banke za razvoj Saveta Evrope, a finansiran je sredstvima Evropske unije, koja je i najveći donator, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke, Norveške, Švajcarske, Italije, Danske, Turske, Luksemburga, Španije, Kipra, Češke, Mađarske, Rumunije i Slovačke.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here