Naslovna Srem Pećinci Pećinci: Završen ciklus zimskih savetovanja za poljoprivrednike

Pećinci: Završen ciklus zimskih savetovanja za poljoprivrednike

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Nakon Pećinaca, zimska savetovanja za poljoprivredne proizvođače održana su i u Donjem Tovarniku i Kupinovu, čime su obuhvaćeni poljoprivredni proizvođači iz cele pećinačke opštine.

Savetovanja je organizovalo pećinačko Udruženje poljoprivrednih proizvođača u saradnji sa Agencijom za razvoj opštine Pećinci i Poljoprivrednom stručnom službom iz Sremske Mitrovice, čiji su stručni saradnici dr Vladimir Marić i Senka Mišković bili na raspolaganju poljoprivrednicima za sva pitanja vezana za teme predavanja.

Kao i svake godine glavna tema zimskih predavanja je prihrana ratarskih kultura, a pored toga teme su bile i stanje cena žitarica i mineralnih đubriva, tržište i prodaja i konkursi i subvencije u agraru.

Stručni saradnik Senka Mišković govorila je o zaštiti strnih žita, a tokom predavanja poljoprivrednim proizvođačima je prikazana biologija prouzrokovača bolesti, jer, kako je rekla, vrlo je važno da umeju sami da odrede da li je potrebno vršiti tretman suzbijanja prouzrokovača bolesti u zavisnosti od vremenskih uslova i primenjene agrotehnike, gde se prvenstveno misli na rok setve i na gustinu useva.

-Posebno sam skrenula pažnju na sve veći problem sa štetočinama zbog klime koja se menja iz godine u godinu, zatim o čemu treba da se vodi računa, kako da se odredi neki rok setve i koje su nam najbitnije mere kako bi se sve svelo na prevenciju, jer je uvek bolje sprečiti nego lečiti. Tako smo se dotakli problema koji je sve prisutniji u pećinačkoj opštini, a to je problem divljeg ovsa u strnim žitima. Iz iste su familije i teško ih je prepoznati, te smo se posebno osvrnuli na vreme primene herbicida, kao i sam odabir herbicida, kako bi se postigli optimalni prinosi. Divlji ovas ide sa monokulturom, prenosi se nedeklarisanim semenom, te je važno da se izbegava redukovana obrada zemljišta, jer se onda seme duže zadržava, da se poštuje plodored kao osnovna najjeftinija mera i vodi računa o odabiru i vremenu korišćenja herbicida – rekla je Mišković.

Ona se tokom predavanja osvrnula i na problem koji muči poljoprivredne proizvođače već godinama, a to su stenice ili smrdljivi martini, koji veliku štetnu nanose svim poljoprivrednicima, ratarima i povrtarima, jer kako je rekla, ukoliko su poljoprivrednici upoznati sa biologijom štetnih organizama onda mogu da donesu i prave odluke za svoje njive.

-Upoznali smo poljoprivrednike o vrstama stenica, kao i kako da se ponašaju kada ih otkriju u svojoj njivi. Prikazali smo kroz slajdove gde se nalaze jaja i kako izgledaju tek ispilele stenice, jer dok su još male najlakše možemo da ih suzbijemo. Stenice najviše štete prave pred zrenje kada mi ne možemo da prskamo zbog karence, a jako je bitno i u koje doba dana se prska. Mislim da možemo biti optimistični, jer su pronađena parazitirana jaja, predatori su počeli da se namnožavaju, pa se nadamo da će se broj stenica prirodno smanjiti – kazala je Mišković.

Nemanja Aleksić iz pećinačkog Udruženja poljoprivrednih proizvođača rekao je da su zadovoljni ne samo odzivom poljoprivrednika na sva tri predavanja, nego i aktivnim učestvovanjem tokom savetovanja, što je samim tim, kako je rekao, i jasan pokazatelj da su naši poljoprivredni proizvođači zainteresovani za unapređenje svoje proizvodnje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here