Hrana koju dete jede u prve dve godine života imaju snažan učinak na zdravlje i razvoj. Ishrana u najranijem uzrastu ne samo da može da utiče na rizike za razvoj gojaznosti, visokog krvnog pritiska i dijabetesa u detinjstvu i kasnije, već su prve dve godine najvažnije razdoblje za razvoj mozga, uključujući područja koja kontrolišu pamćenje, obradu, planiranje i pažnju.
Nedovoljan unos ključnih hranjivih sastojaka može dovesti do deficita u funkciji mozga koji se ne može preokrenuti. Neadekvatna ishrana tokom prve dve godine povezana je s nižim IQ-om, problemima u ponašanju i manjim uspehom u školi.
Mnoga deca starija od šest meseci ne dobijaju odgovarajuću količinu cinka, gvožđa i vitamina D, pa je važno osigurati da bebe dobijaju ove sastojke putem tvrde hrane.
Evo u kojim ih namirnicama ima:
- Proteini: meso, riba, jaja, jogurt, žitarice;
- Cink: govedina, svinjetina, mleko, tofu sir, buter od kikirikija;
- Bakar: pečurke, školjke, pasulj, krompir;
- Gvožđe: govedina, piletina, riba, obogaćene žitarice, spanać;
- Selen: tuna, piletina, testenina, jaja, integralni pirinač;
- Folna kiselina: Sok od narandže, pirinač, avokado;
- Jod: Bakalar, kuhinjska so, mleko, jaje, konzervisana tuna;
- Vitamin A: Batat (slatki krompir), šargarepa, mango, jaja, mleko;
- Vitamin D: Losos, tuna, mleko;
- Vitamin K: Kelj, brokoli, spanać, borovnice;
- Vitamin B6: žitarice, leblebija, banane, krompir;
- Vitamin B12: žitarice, losos, mleko, govedina, jogurt, sir
- Polinezasićene masne kiseline dugog lanca: riba, ulje repe, lanene semenke, suncokretovo ulje.