Naslovna Srem Inđija Pero Zubac otvorio tradicionalnu 15. umetničku koloniju u Krčedinu

Pero Zubac otvorio tradicionalnu 15. umetničku koloniju u Krčedinu

PODELI
Foto: Vojvodina uživo

KRČEDIN – Jubilarna 15. umetnička kolonija u Krčedinu počela je 25. avgusta u ranim jutarnjim satima okupljanjem umetnika, koji su zauzeli svoje mesto gde će u narednim danima stvarati svoja dela na koliniji.

Večernji sati bili su rezervisani za svečeno otvaranje i otkrivanje biste Miroslavu Miki Antiću u dvorištu porodice Jakšić u Krčedinu gde se od 25. do 28. avgusta i održava kolonija. Prilikom svečanog otvaranja i otkrivanja biste selektor slikarskog saziva i urednik programa književnik Miodrag Jakšić je istako da je jedan od ciljeva ova kolonije da umetnost traje. Jakšić se osvrnuo i na godine trajanja kolonije i kako se dvorište porodice Jakšić pretvaralo u umetničku oazu.

Pero Zubac je prilikom otkrivanje biste svom velikom prijatelju i velikom književniku Miroslavu Antiću ispričao zanimljive sadržaje iz njihovog zajedničkog života. Posetioci i umetnici su imali prilike da saznaju kako su se ova dva velikana naše književnosti upoznali i kako su drugovali. 

Na ovogodišnjoj koloniji učestvuje, 62 umetnika iz 12 država, medju kojima i Stojan Milanov, Milan Ignjatović, Maja Volk, Nenad Stojkov, Ivan Karafilovski, Sofija Ječina, Miki Kršanin, Dorota Krauze, Dana Petkov, Zdravko Červ, Mariana i Krasimir Georgiev, Almedina Cifrić, Ivana Vukajlović Simić, Bojana Vrhovac, Siniša Popov, Jelena Bodrožić, Ivana Bukurecki, Anđela Đermanović, Jasmina Trifunović, Roman Planko i drugi.Kao i prethodnih godina tako i ove dodeljene su titule “Ja, Krčedinac” i to popularnoj srpskoj glumici Paulini Manov, publicisti i direktoru Arhiva Vojvodine Nebojši Kuzmanoviću, muzičaru i vođi sastava “Legende” Zoranu Dašiću Daši i slikaru Radovanu Mići Trnavcu. 

Jubilarne zlatne medalje Kolonije Krčedin uručene su urednici RTV Sofiji Ljukovčan i novinarki Anđelki Mali, arhitekti i muralisti Andreju Josifovskom Pijanisti, umetničkom paru Georgijev iz Sofije, Opštini Inđija, Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji, kompanijama Zlatiborac, Baltazar i Medijus, te Udruženju umetnika Nova Pazova i Udruženju likovnih umetnika Inđije.

U bogatom programu Kolonije, na scenama „Bora Đorđević“ i „Arte“, pored navedenih umetnika u muzičkom delu učestvovali su i Duo Moderato, rok grupa „Živa istina“ i brojni solisti. Nastupa i veliki broj književnika, među kojima Dušica Ivanović, Jelena Ćirić, Aleksandra Radaković, Predrag i Miodrag Jakšić, Mitar Đerić Laki, Nenad Vučetić, Ilija Šaula, Gordana Vlajić i mnogi drugi. Premijerno je izveden muzičko-dramski prikaz „Đura Jakšić, Laza Kostić i Svetozar Miletić – Slava Srbinu!“ U programu Kolonije otvorena je izložba slika pod nazivom „Žena kao motiv“ više autora, izložba skulptura Miroljuba Mikija Kršanina, ambijentalna izložba slika Ilije Šaule, izložba slika i skulptura „Žiri nad gradom“ Aleksandre Radaković kao i otvaranje spomen sobe – legat Mihajla Todorovića Kepe, legende beogradskog pozorišta „Boško Buha“.

Kolonija se održava pod pokroviteljstvom Opštine Inđija, a u organizaciji udruženja „Moj Srem“ iz Krčedina i Umetničke grupe „Arte“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here