Naslovna Dogadjaj Pet godina pećinačkog UMAP-a

Pet godina pećinačkog UMAP-a

PODELI
Foto: Opština Pećinci

Jedina omladinska organizacija u pećinačkoj opštini Udruženje mladih aktivista Pećinci – UMAP ove godine obeležava petu godinu postojanja.

Kako nam je rekao Slobodan Stankoviće predsednik Udruženja oblast rada samog udruženja usmerena je na omladinsku politiku, izgradnju građanskog društva i aktivizam, a tokom tekuće godine, ukoliko epidemiološka situacija to dozovli, ova organizacija će prigodnim programom uz podršku Opštine Pećinci obeležiti mali jubilej.

„Formiranje ove organizacije proisteklo je iz želje da mlađa populacija bude vidljiva u svojoj lokalnoj zajednici, da se čuje glas mladih i da se mladima pruži prilika za kreativnim izražavanjem. S tim u vezi, odlučli smo se da o aktuelnim društvenim problemima, pored scenskog izražavanja na „daskama koje život znače“, govorimo putem i filmskog platna, odnosno kratkih igrano–dokumentarnih filmova. Uz pomoć resornog ministarstva, Opštine Pećinci i pećinačkog Kulturnog centra koji nam pružaju finansijsku i tehničku podršku za realizaciju naših programskih aktivnosti, uspeli smo da govorimo o temama koje pogađaju mlade ne samo u našoj lokalnoj sredini, već i u regionu i šire“ – rekao je Stanković.

Stanković takođe dodaje da su svi dosadašnji projekti nailazili na podršku Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Opštine Pećinci koji su izdvajali značajna sredstva za realizaciju programskih aktivnosti.

„Važno je da pre svega lokalna sredina pruži podršku mladima koji žele da se uključe u kreiranje kulturne politike u svojim sredinama, pogotovu kada se radi o manjim kakva je naša. Iako zvanično nemamo svoje prostorije, na raspolaganju nam je uvek bio i ostao pećinački Kulturni centar kojem se posebno zahvaljujemo na tehničkoj podršci tokom svih ovih godina rada. Svi naši dosadašnji projekti imali su uspešnu realizaciju i bili su održivi i nakon završetka njihove realizacije, što je mladim ljudima podstrek da nastave dalje. Izazovno je u manjim sredinama govoriti o društvenim temama i problemima koji pogađaju mlade na kreativan način za koji smo se proteklih godina odlučivali“ – kaže Stanković

Prvi projekat koji je u saradnji sa sremskomitrovačkim Zavodom za javno zdravlje realizovalo pomenuto udruženja promovisao je zdrave i bezbedne stilove života među mladima u Sremu u okviru projekta „Informiši se o HIV-u“ koji je za rezultat imao edukativni film „Borba i nada – sa HIV-om se može živeti“. Nakon toga, najbrojniji projekat kada se govori u učešću mladih pod nazivom „Mladi u akciji protiv nasilja – Ne snimaj nasilje, snimi film protiv nasilja“ ticao se prevencije vršnjačkog nasilja među mladima u Sremu u okviru kojeg je snimljen još jedan edukativni film pod nazivom „45 minuta“. Prevencija trgovine ljudima je još jedna od tema kojima se bavilo ovo udruženje u okviru projekta „Mladi aktivisti u borbi protiv trgovine ljudima“. Tako je nastao kratkometražni edukativni film „I tebe se tiče“, a kako Stranković najavljuje u narednom projektu će biti reči o prevenciji porodičnog nasilja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here