Naslovna Magazin Zdravlje PET KLJUČNIH SAVETA: Evo kako da izbegnete praznično PREJEDANJE!

PET KLJUČNIH SAVETA: Evo kako da izbegnete praznično PREJEDANJE!

PODELI
Foto: srbija danas

Stiglo je vreme praznika, ali i vreme kada je teško odoleti prazničnoj hrani i kada malo manje brojimo kalorije.

Proslava Nove godine, božićna trpeza, slave, izlasci s društvom i porodična okupljanja kriju brojne zamke koje nas mame ukusnim i često nezdravim zalogajima. Pred ovim izazovima pokleknu i najjači karakteri, zbog toga se mnogima desi pretrpavanje hranom.

Uživanje u ukusnoj hrani nezaobilazan je deo slavlja i nema ništa loše u tome sve dok to radimo razumno i sa merom. Praznično prejedanje ne opterećuje samo želudac i probavni sistem jer pretrpani želudac vrši pritisak na organe, što nije najugodniji osećaj.

Zbog prejedanja se osećamo umorno i svojim telima priređujemo ogroman stres. Dok uživamo u zasluženom odmoru, naši organi kao što su jetra, gušterača, pa čak i srce moraju prekovremeno da rade da bi uspeli da razgrade svu tu hranu.

Nakon praznika mnogima je zbog toga najteže da se suoče sa vagom.

Ne ustručavajte se zato da uživate u ukusnoj hrani, ali budite razumni. Ako u Novu godinu ne želite zakoračiti u većem konfekcijskom broju, morate se pridržavati nekoliko korisnih saveta.

Vrlo je važno da ne preskačete obroke. Kvalitetnim doručkom možete znatno da smanjite glad i šanse za prejedanje u nastavku dana. Osim toga, bogata trpeza ne mora da znači pretrpan želudac.

Za početak obroka ili pre glavnog jela birajte zdravije namirnice poput povrća, jer daju osećaj sitosti pa ćete pojesti manje. Popijte vodu pre obroka i pijte je pre svakog jela jer voda ispunjava želudac i smanjuje osećaj gladi. Jedite polako i smanjite alkohol.

Osim toga, ne zanemarujte spavanje, jer manjak sna može da oteža regulaciju nivoa šećera u krvi i pojača želju za hranom, posebno masnom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here