Naslovna Magazin Zdravlje Pet namirnica zbog kojih ćete biti zdraviji

Pet namirnica zbog kojih ćete biti zdraviji

PODELI

Danas, kada je vreme novac, pronalaženje vremena za zdravu ishranu postalo je teško, a brigu o zdravlju uvek ostavljamo po strani. Redovna ishrana, unos tečnosti, šetnja i vežbe su bitan deo očuvanja zdravlja tela.

Važno je da u plan ishrane uvrstimo namirnice koje su veoma bogate vitaminima, vlaknima i proteinima, a koje su, pre svega, lako dostupne, i ne zahtevaju previše vremena za pripremu. Ako nemate svoj plan ishrane, uvek možete da se prijavite na specijalizovane planove ishrane i program za mršavljenje, osmišljen od strane profesionalaca.

Ako uvrstite ovih pet namirnica u vašu ishranu, vaše telo će biti mnogo zdravije, kako iznutra, tako i spolja.

 Boranija

Boranija će vam pomoći da se osećate zdravije, da sprečite dobitak težine, a čak će dovesti i do ubrzanog gubljenja težine bez dijete. Ona je veoma niskokalorična, a bogata je vlaknima i proteinima koji su hranljivi i koji nam pomažu da se osećamo sito. Boranija je bogata i vitaminom K, koji čuva naše kosti, kao i gvožđem, te je odlična i za one koji se bore sa anemijom.

Spanać

Spanać spada među najzdravije namirnice jer je veliki izvor vitamina, a posebno se preporučuje trudnicama, jer pomaže u sprečavanju defekta neuralne cevi kod fetusa. Može se koristiti u svežem stanju, u pravljenju smutija, pri čemu treba dodati semenke susama, kao i limunov sok.

Pored toga što nam spanać daje snagu, on je poznat i kao biljka koja usporava starenje, i koja veoma dobro utiče na sjaj kože i snagu kose.

Paradajz

Paradajz jača naš imunitet, štiti nas od raznih infekcija i prehlada, i odlična je prevencija raznih alergija. Paradajz ima veliku količinu likopena i vitamina C, pa je jedna od najpoznatijih biljaka za usporavanje starenja, i negu vaše kože. Paradajz popravlja vid, bori se protiv raka, i smanjuje rizik od bolesti srca.

Najdelotvorniji je kao sok, preporučuje se i kod premora, ali i u sprečavanju raznih vrsta bolesti. Sok od paradajza ubrzava proces mršavljenja, čisti naš organizam od slobodnih radikala, i stimuliše probavu.

Borovnice

Borovnice su malo skuplja namirnica, ali su prepune vitaminom C koji pomaže formiranje kolagena, odličan su antioksidant, jačaju imuni sistem i poboljšavaju koncentraciju. Divlje borovnice su još zdravije, imaju čak 48% više antioksidansa nego kultivisane. Najbolje je da se jedu sveže, ali ako su bile zamrznute treba ih ostaviti u vodi dok ne dostinu sobnu temperaturu, da bi povratile svoj ukus i teksturu

Lubenica

Lubenica je prepuna vode, što znači da je izrazito niskokalorična, ali od nje veoma brzo dobijemo osećaj sitosti, baš zbog ogromne količine vode koju ima u sebi. Ona je i antioksidant, a osim toga pomaže kod bolesti srca, i prevenciji raka.

Lubenica je pre svega ukusna i veoma osvežavajuća, ali njen najveći značaj je u pročišćavanju organizma od loših materija koje svakodnevno unosimo u naše telo.

Takođe, odličan je pomoćnik u skidanju viška kilograma, jer uz pomoć nje izbacujemo veliki višak vode iz organizma. Za kamen u bibregu preporučuje se čaj od semenki lubenice. Potrebno je samo preliti kašiku semenki luenice sa pola litra ključale vode, i ostaviti da se ohladi.

Zdravlje na radnom mestu

Ono što je možda najvažnije, to je da ove namirnice koristite dok se na radnom mestu. Posao je pun stresa, svakodnevne nervoze, i višesatnog sedenja, koje veoma loše utiču na naš organizam i iznutra, i spolja.

Za ove namirnice potrebno je da odvojite malo vremena da ih spremite kod kuće, a kutiju sa hranom ponesite na posao, i odvojite vreme za ručak. Važno je da na svakih sat vremena, ustanete od stola, protegnete noge i telo. Ovo, naravno, nije zamena za vežbanje, ali doprinosi boljem krvotoku i razgibanosti tela.

Važno je da ne posustanete, i da izbegavate nezdrave namirnice dok ste na poslu. Osim toga, za koncentraciju i zdravlje vašeg tela važno je da kvalitetno spavate. Uz zdravu ishranu i dobre životne navike, put ka zdravlju je zagarantovan.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here