Naslovna Srem Peti most izranja kod Novog Sada (FOTO i VIDEO)

Peti most izranja kod Novog Sada (FOTO i VIDEO)

PODELI

NOVI SAD – U toku su intezivni radovi, na drugom po veličini infrastrukturnom projektu na trasi Fruškogorskog koridora, petog gradskog mosta preko Dunava.

Fruškogorski koridor, kao brza saobraćajnica sa četiri saobraćajne trake od 47,7 kilometara, povezaće Novi Sad i Rumu, kao i sadašnje i najavljene auto-puteve Beograd-Subotica, Beograd-Zagreb, Novi Sad-Zrenjanin-Beograd i Ruma-Šabac.

Glavni ulog samog mosta, kao deo obilaznice oko Petrovaradina, je da će preko njega ići sav teretni saobraćaj sa istoka i severa prema Sremu i dalje ka zapadnoj Srbiji i Bosni i Hercegovini, ukoliko mu odredište nije sam Novi Sad. Ukoliko je to slučaj, teretnjaci će se usmeravati na drumsko-železnički most.

Sami pripremni radovi obuhvataju izgradnju severnog i južnog kraka pomoćnog mosta od čelične konstrukcije koji će služiti za izlivanje betonskih stubova budućeg mosta. Severni krak će biti dug 278,74 metara i, kao i južni koji je dužine 355 metara, biće postavljen uzvodno od budućeg mosta. Za njihovu lokaciju određene su parcele koje na sremskoj obali obuhvataju Rokov potok istočno od Preradovićeve ulice u Petrovaradinu, kao i nekoliko parcela na kraju Petrovaradinske ade, iza kompleksa nekadašnje „Pobede”.

Radovi će koštati skoro 80 miliona dinara bez PDV-a, a sama privremena dozvola ima rok važnosti od šest meseci. Prema mišljenju Ministarstva zaštite životne sredine, za ove radove nije potrebna studija procene uticaja na životnu sredinu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here