Naslovna Vojvodina Peti simpozijum kardiologa u Sremskoj Kamenici

Peti simpozijum kardiologa u Sremskoj Kamenici

PODELI
Foto: dnevnik.rs

SREMSKA KAMENICA – Oko 50 mladih lekara iz cele države učestvovalo je juče na Petom simpozijumu mladih interventnih kardiologa Srbije „Meet the Future of Serbian Interventional Cardiology“, koji je održan u Institutu za kardiovaskularne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Rukovodilac Klinike za kardiologiju Instituta profesor dr Milovan Petrović istakao je da se obeležava i 40 godina interventne kardiologije u ovoj ustanovi.

– Prva interventna kardiološka procedura urađena je kod nas na Institutu 9. decembra 1971. godine i za 40 godina smo postigli značajne rezultate. Uz veliku podršku Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo spremni smo i za uvođenje novih procedura i podizanje kvaliteta. Obim usluga nam je kao pre pandemije – rekao je profesor Petrović.

Direktor Instituta profesor dr Aleksandar Redžek istakao je da su mladi budućnost i da su spremni za uvođenje novih tehnologija.

– Bez naših starih učitelja ne bi bilo svega ovoga, a vama mladima poručujem da težite da budete bolji od svojih učitelja i da odavde odete bogatiji za nova znanja – poručio je dr Redžek.

Zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov podsetila je koliko je sekretarijat ulagao u opremanje Instituta, ali i brojnih drugih zdravstvenih ustanova u Srbiji.

Svi znate koliko je uloženo u opremu i angio-sale. Ono što je važno je – ko će da radi na toj opremi. Zato je dobro što ste vi tu, ali i da se neguju ovakvi skupovi. Važno je da stičete i razmenjujete znanja i da unapredite ovaj segment zdravstva u našoj zemlji – poručila je dr Ivanov.

Dr Petrović je rekao i kako interventna kardiologija ubuduće treba da se razvija i ocenio je da je ova oblast jako napredovala u poslednjih 20 godina.

Mi smo jedina ustanova u Vojvodini koja 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji zbrinjava akutni infarkt miokarda. Imamo godišnje 4.000 pacijenata koji dođu na kateterizaciju srca, a od tog broja njih 60 odsto su hitni slučajevi. Godišnje zbrinemo 1.100 akutnih infarkta miokarda. Proširujemo spisak bolesti koje se rešavaju interventnom kardiologijom – kazao je dr Petrović i dodao da u Srbiji ima oko 100 lekara koji se bave interventnom kardiologijom.

Učesnici jučerašnjeg simpozijuma imali su priliku da posmatraju tri intervencije koje su rađene u sali.

Pacijenti su koronarni bolesnici i koristeći novu tehnologiju moći ćemo da vidimo kakvi su plakovi i da li pacijentima treba stent – napomenuo je dr Petrović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here