Naslovna Politika Petković: Zabranom referenduma Kurti hoće da produbi krizu

Petković: Zabranom referenduma Kurti hoće da produbi krizu

PODELI
Foto: Tanjug

Odlukom da zabrani održavanje referenduma 16. januara o promeni Ustava Srbije, Aljbin Kurti pokušava da produbi krizu iako rezolucija 1244 garantuje pravo na glasanje, a to je i u mandatu misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

– Zbog toga smo se obratili i Briselu i državama Kvinte koje ozbiljno razmatraju to pitanje i očekujem pozitivan odgovor, jer je samovolja Aljbina Kurtija direktno kršenje osnovnih ljudskih prava, rekao je Petković.

Petković je za RTS kazao da je pravo glasa osnovno ljudsko i građansko pravo koje Kurti želi da ukine Srbima na Kosovu i Metohiji.

Dan nakon što su mu vlasti privremenih institucija u Prištini ponovo zabranile da poseti južnu pokrajinu, Petković navodi da nema obrazloženja zašto nije poslat nikakav odgovor o zabrani.

On je objasni da, ako nema negativnog eksplicitnog odgovora, onda to znači da je poseta Kosovu i Metohiji odobrena.

– Tako je bilo i ovog puta, do trenutka dok nisam došao na Jarinje, nisam dobio nikakav negativan odgovor. Samo su mi na administrativnoj liniji rekli da ne mogu da uđem na prostor Kosova i Metohije, naveo je Petković, koji je planirao da poseti manastir Devič.

Nakon što je Petkoviću zabranjen ulazak na KiM, oglasilo se Ministarstvo spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija koje tvrdi da je Beograd zabranio resornoj ministarki Doniki Gervali da poseti Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Petković odgovara da to nije tačno i da je to srpska strana demantovala.

– To pokazuje mejl koji je prištinski oficir za vezu nama poslao, gde se zahvaljuje na odobrenoj poseti. Mi smo rekli da je ona dobrodošla, rekao je Petković, preneo je Tanjug.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here