Naslovna Politika Picula: Nije isključen prekid pregovora bude li još kritika EU

Picula: Nije isključen prekid pregovora bude li još kritika EU

PODELI
FOTO: IGOR KOVALENKO / EPA;

Evropski poslanik Tonino Picula izjavio je da ne isključuje mogućnost prekida pregovora Srbije o pridruživanju EU ukoliko predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastavi sa politikom koja bi izazvala dodatne kritike Brisela.

On je istakao da je od mnogih stvari koje je juče rekao Vučić možda najznačajnija njegova izjava, koju treba zapamtiti, da će morati da proceni da li je došlo vreme da se prihvati drugačija realnost.

“Čini mi se da je on dugo živeo u alternativnoj stvarnosti, pokušavajući da spoji nemoguće, a okolnosti su mu dugo išle u prilog. Sa promenom koja je nastala na geopolitičkom planu posle 24. februara i ruske agresije na Ukrajinu, mnogo toga se promenilo i ubrzalo”, rekao je Picula za N1 Zagreb.

Komentarisući napredak Srbije u pregovorima o pristupanju Evropskoj uniji, Picula je rekao da su oni praktično već zamrznuti jer dugo nije otvoreno nijedno novo pregovaračko poglavlje ili klaster, a sve su manje šanse da se bilo šta otvori do kraja godine.

“Još postoji mogućnost da Srbija popravi svoju percepciju nekom drugom politikom, ali ako predsednik Vučić nastavi sa ovom politikom i ako izazove dodatne kritike u EU, nije isključena ni obustava pregovora”, tvrdi Picula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here