Naslovna Kultura Pijanisti sa svih kontinenata u Novom Sadu

Pijanisti sa svih kontinenata u Novom Sadu

PODELI
Foto: dnevnik.rs

NOVI SAD: Povodom desetog Memorijala “Isidor Bajić”, koji se održava do 10. decembra, juče je organizovana Svečana akademija u prvoj Koncertnoj dvorani u Novom Sadu na čijem otvaranju je nastupio duo “Amal” iz Izraela.

Za dvadeset godina postojanja, Memorijal je mnogo doprineo popularizaciji pijanističke i klasične muzike, pa se tako za učešće ove godine prijavilo više od 100 umetnika iz 35 zemalja, sa pet kontinenata.

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić obratio se prisutnima na Svečanoj akademiji i kazao da je Memorijal od posebnog značaja jer je to prva velika manifestacija u novoj Gradskoj koncertnoj dvorani.

Internacionalana smotra pijanističke umetnosti, koja u fokus stavlja razvoj mladih pijanista, svakako zaslužuje da otvori prelepu dvoranu za širu publiku – naglasio je Rožić.

– Koncertnu dvoranu ispuniće u narednim danima najlepši zvuci muzike i dobra energija onih koji su na autentičnom umetničkom putu, na veliko zadovoljstvo slušalaca. Dvorana, kao i nova zgrada u kojoj su sada konačno svoj dom našle Muzička i Baletska škola, jedan je od najznačajnijih projekata Evropske prestonice kulture. Memorijal je i uvertira u sve divne događaje koji će biti realizoavni tokom 2022. godine, godine titule, dodaje član veća.

Događaju je prisustvovala i Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, koja je istakla da je Muzička škola “Isidor Bajić” najnagrađivanija muzička škola u Srbiji. Kao bivši đak te škole Dragana Milošević je poželela da obrazovna ustanova još dugo nastavi svoju misiju darivanja prilike mladim pijanistima da se orijentišu na svom umetničkom putu, pri čemu će vrsni umetnici i stručnjaci raznih profila poklanjati svoje vreme, znanje i iskustvo inspirišući ih da istraju u tome.

Velik je ovo dan i jubilej koji se obeležava. Zbog toga smo ponosni što je ova obrazovna ustanova dosanjala svoj višedecenijski san uselivši se u nove prostorije – rekla je Dragana Milošević.

– Memorijal je afirmacija klasične muzike, manifestacija na ponos Srbije. Davne 1910. godine, Isidor Bajić i njegove kolege odrekli su se plate da bi kupili jedan klavir za školu, dok se danas, uz podršku Grada i Pokrajne, u školi nalazi 47 klavira, 23 pijanina, 12 električnih pijanina, što znači da država vodi računa o obrazovanju i kulturi, nastavlja Dragana.

Prema rečima direktorice Muzičke škole “Isidor Bajić” Radmile Rakin Martinović, muzičari iz Izraela, jevrejske i palestinske nacionalnosti, preneli su poruku mira, razumevanja među ljudima i stvaranje boljeg i lepšeg sveta uz pomoć muzike jer ona briše granice.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here