Naslovna Sport Piksijevi “Orlovi” će igrati na ultra modernim stadionima: Katarska građevinska čuda (VIDEO)

Piksijevi “Orlovi” će igrati na ultra modernim stadionima: Katarska građevinska čuda (VIDEO)

PODELI
Foto: prtsc/Twitter/FIFA World Cup

Ovo je priča o osam fudbalskih zdanja za Mundijal 2022

Fudbalska reprezentacija Srbije pobedila je u Lisabonu Portugalce i tako obezbedila direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru. Ovaj Mundijal će biti drugačiji u odnosu na ostale, pošto će prvi put biti organizovan u zimskim mesecima. Razlog su nesnosne temperature u letnjim mesecima u ovom delu sveta, koje prelaze i 40-ak stepeni Celzijusa.

Turnir će biti organizovan od 21. novembra do 18. decembra sledeće godine, i to na osam stadiona u nekoliko gradova. Inače, Katar je prva arapska država koja će biti organizator fudbalskog Mundijala. Ovaj šampionat će ostati upamćen i kao najskuplji do sada, po uloženom novcu. U izgradnju i renoviranje stadiona uloženo je oko 10 milijardi dolara, a čak 200 milijardi za celokupnu infrastrukturu. Gradile su se nove saobraćajnice, bolnice, aerodrom, luka…

U narednim redovima predstavićemo sve stadione, od kojih su neki potpuno novi, dok su neki renovirani. Na nekima od njih igraće i “Orlovi” Dragana Stojkovića Piksija.

Krenućemo od glavnog grada, Dohe.

Međunarodni stadion Kalifa

Izgrađen je prilično davno, još 1975. godine, a od tada je bio mesto odigravanja važnih utakmica, kao i drugih sportskih događaja. Na njemu su bile održavane Azijske igre, Zalivski kup, Azijski kup, kao i finale između Liverpula i Flamenga, od pred dve godine. Takođe je mesto na kojem i reprezentacija igra svoje utakmice.

Pre četiri godine je renoviran, a kapacitet mu je 45.416 mesta. Pre toga, stadion je mogao da primi 20-ak hiljada navijača.

Na ovom stadionu će biti igrani mečevi grupne faze (njih pet), jedan osmine finala, kao i duel za treće mesto.

Stadion Ras Abu Abud

Ovaj stadion kapaciteta 40 hiljada, slobodno možemo da kažemo nije kao i jedan drugi. Biće napravljen za potrebe Mundijala, a posle njega će “nestati”. Biće sastavljen od brodskih kontejnera, sedišta koja mogu da se premeštaju, kao i drugih pokretnih “blokova”. Kada se Mundijal bude završio svi pomenuti delovi dobiće novu namenu na novim mestima. Takođe, na mestu gde je bio stadion biće napravljeno šetalište.

Na ovom stadionu planirano je pet mečeva grupne faze, kao i jedan duel osmine finala.

Stadion Al Tumama

Još jedan novi objekat, i to na teritoriji Dohe. Lociran je blizu aerodroma, 12 kilometara od glavnog grada Katara, a nastao je kao plod saradnje lokalnih i turskih graditelja. Inspiracija za spoljni izgled bila je tradicionalna kapa koju nose arapski muškarci.

Postoji još nekoliko zanimljivih podataka za ovaj stadion. Sam naziv potiče od vrste drveta koje raste u tom području. Takođe, ovaj stadion je specifičan po sistemu hlađenja. Kao što je rečeno, temperature su u Kataru često nepodnošljive, pa se stadion rashlađuje tako što se prerađuje sunčeva energija. Upravo je na ovom stadionu “rođena” katarska tehnologija “rashlađivanja”. Naravno, i ostali stadioni će imati određeni sistem hlađenja.

Kada turnir bude završen, 20.000 sedišta, od postojećih 40 hiljada biće skinuto i prosleđeno u inostranstvo za potrebe različitih projekata. Taj prostor će onda biti preuređen u hotel sa 60 soba koje će imati pogled na teren. Otvoren je za potrebe Kupa Emira u oktobru ove godine.

Planiran je za pet utakmica grupne faze, jednu osminu finala i jedno četvrtfinale.

Stadion Lusail

Najveći stadion u Kataru, sa kapacitetom od 80 hiljada mesta. Nosi ime po gradu budućnosti koji će tek biti izgrađen i koji će biti po svemu unikatan. Sam Lusail biće 15-ak kilometara od centra Dohe, a planira se da ima oko 200 hiljada stanovnika.

Vodiće se računa i o vodi, koja je u ovom delu sveta veoma dragocena. Reciklirana voda će biti korišćena za zalivanje biljaka u okolini stadiona. Na stadionu će postojati sistemi koji će sprečiti bilo kakvo curenje. Na taj način, sačuvaće se 40 odsto više sveže vode u odnosu na druge stadione.

I ovaj objekat će posle završetka Mundijala promeniti izgled. Pod krovom nekadašnjeg stadiona biće škole, prodavnice, sportski tereni, klinike… Ostaće samo 20 hiljada sedišta, a ostatak će biti prosleđen širom sveta, različitim korisnicima.

Na ovom stadionu planirano je pet mečeva grupne faze, po jedan osmine finala, četvrtinala i polufinala. Takođe i finala.

Stadion Ahmad bin Ali

Ovaj stadion se nalazi u Al Rajanu, drugom gradu po veličini, nedaleko od pustinje. Prvobitni stadion datira iz 2003. godine, ali je 2015. on srušen. Na istom mestu nastao je novi, sa 40 hiljada mesta. Čak 80 odsto građevinsko materijala je ili reciklirano, iči ponovo upotrebljeno u renoviranju. I u slučaju ovog objekta, 20 hiljada sedišta će biti poklonjeno, a ostatak ostaje.

Ostaće za potrebe kluba Al Rajan, koji je veoma popularan i ima dosta navijača.

Biće odigrano pet mečeva grupne faze i jedan osmine finala.

Stadion Edukejšn siti

Kako mu i samo ime kaže, nalazi se između vodećih katarskih univerziteta, u Al Rajanu. Kapacitet mu je 40 hiljada mesta, od čega će polovina biti donirana za izgradnju stadiona u zemljama u razvoju. Stadion će nastaviti da koriste lokalni atletski univerzitetski timovi.

Zbog oblika ga zovu i “Dijamant pustinje”, a zbog spoljašnje konfiguracije dešava se da menja boju kako se sunce kreće. Kada padne mrak, može se videti i “lajtšou”.

Biće mesto odigravanja pet utakmica grupne faze, jedne osmine finala i jednog četvrfinala.

Stadion Al Bajt

Još jedan od novoizgrađenih stadiona, u gradu Al Koru. Ovo moderno znanje će spolja podsećati na šator, svojstven nomadskim narodima Katara i tog regiona uopšte. Imaće kapacitet od 60 hiljada mesta, a posle završetka Mundijala gornji deo stadiona biće demontiran, a stolice će biti podeljene državama u razvoju, odnosno onima kojima je to potrebno za razvoj sportske insfratrukture.

Sam stadion treba da gledaocima pruži ono što pruža šator u pustinji. Da zaštiti od vreline. Postojaće nadstrešnice koje će biti sa svih strana, kako bi stvorile zaklon od sunca, uz nezaobilazni sistem hlađenja.

Na ovom stadionu biće odigran uvodni meč šampionata, kao i još četiri grupne faze. Igraće se i po jedan duel osmine, četvrtine i polufinala.

Stadion Al Džanub

Otvoren je pre dve godine, za finale Kupa Emira. Prima 40 hiljada gledalaca i nalazi se u obalskom gradu Al Vakri. Kako su se nekadašnji stanovnici te regije bavili ronjenjem u potrazi za biserima, njihovi tradicionalni brodovi bili su inspiracija za izgled.

Krov je pokretan, tačnije zastori mogu da se izvlače po potrebi, a rashladni sistem sprečava pregrevanje. Može da obezbedi temperaturu od 18 stepeni Celzijusa za publiku, odnosno 20 na terenu.

Na njemu će se igrati pet utakmica grupne faze i jedna osmine finala.

Kao što ste videli, stadioni su vrhunski, što bi se reklo, poslednja čuda građevinarstva. Ali za većinu njih se vezuju brojne kontroverze. One se odnose na kršenje ljudskih, kao i prava radnika.

Od trenutka kada je potvrđeno da će Katar biti domaćin Mundijala, u proteklih desetak godina gradili su se stadioni, ali i prateća infrastruktura. Zbog toga je veliki broj migranata došao kako bi radio. Prema nezvaničnim podacima, veruje se da je nekoliko hiljada radnika poginulo tokom izgradnje pomenutih objekata. A prema rečima Kataraca, taj broj je znatno, znatno manji, i iznosi desetak.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava su se bunile, protestovale, ali njihovi apeli nisu dali rezultate. Čak je i Međunarodna organizacija radnika pri Ujedinjenim nacijama odbacila žalbe na račun Katara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here