Da li biste isprobali pirinač od karfiola?
Ukoliko vi ili vaši ukućani ne vole pirinač, želite da isprobate nešto novo ili jednostavno tražite načine kako da uvrstite više povrća u svoj dnevni meni, mi vam nudimo jedno sjajno rešenje.
Karfiol je tako raznovrsno povrće. Može da bude glavni sastojak čorbi, soseva i umaka, ali je sjajan i kao prilog glavnom obroku. Uz dodatak određenih začina i preliva može da bude čak i glavno jelo. A pored svega toga, karfiol je i veoma zdrav. Sadrži vitamine B1, B2, B3, B5, B6 i B9 i minerale. Odličan je izvor vlakana, proteina, fosfora, kalijuma i ima sadrži velike količine vitamina C.
Pirinač od karfiola
Za 8 osoba
Potrebni sastojci:
1 velika glavica karfiola
Način pripreme
- Temeljno operite i osušite glavicu karfiola.
- Zatim uklonite lišće a karfiol narendajte na rende (na veće rupice). Možete koristiti i blender ali pazite da se karfiol ne usitni previše.
- Nakon toga, ovaj „pirinač“ umotajte čistom kuhinjskom krpom kako bi se upio višak vlage.
- I to je- to. Dobili ste pirinač od karfiola.
Lako se kuva, a može se jesti i sirov. Ukoliko ga kuvate, zagrejte vodu i dodajte kašiku maslinovog ulja. Ubacite ovaj pirinač i kuvajte od pet do osam minuta. Poslužite uz umak po želji (soja sos, pavlaka, biljni sir).
Savet plus: Sirov pirinač možete i zamrznuti i čuvati do mesec dana. Skuvani će biti dobar za konzumiranje pet dana, ukoliko ga čuvate u frižideru.