Naslovna Magazin Planeta PLANETA GORI: U gradovima uskoro 50 STEPENI

PLANETA GORI: U gradovima uskoro 50 STEPENI

PODELI

U dva najveća australijska grada Sidneju i Melburnu za nekoliko decenija temperatura bi preko leta mogla da dostigne 50 stepeni Celzijusovih, pokazuje nova studija.

Ovi gradovi mogli bi da osete posledice globalnog zagrevanja čak i ako se sprovede odredba iz Pariskog sporazuma o ograničavanju rasta temperature na dva stepena u odnosu na predindustrijsko doba, navode naučnici.

Oni su dodali da bi, u slučaju ispunjenja tog uslova, šanse za dane sa temperaturom od 50 stepeni bile manje, preneo je Bi-Bi-Si.

U Sidneju je 2013. godine izmereno rekordnih 45,8 stepeni, a u Melburnu 46,4 stepena 2009. godine, navodi se u podacima državne meteorološke službe.

Novom studijom obuhvaćene su samo australijske države Viktorija i Novi Južni Vels, ali istraživači kažu da i stanovnici ostalih delova Australije mogu da očekuju sličan rast temperature.

– Jedna od najtoplijih godina na globalnom nivou bila je 2015, a to bi mogao da postane prosek do 2025. godine – rekla je vođa istraživanja doktor Sofi Luis sa Nacionalnog univerziteta Australije.

Istraživanjem, čiji su rezultati objavljeni u žurnalu “Geofizički istraživački zapisi”, obuhvaćeni su podaci sakupljeni merenjima i klimatski modeli uz pomoć kojih se predviđa temperatura u budućnosti.

Luisova je rekla da dani sa temperaturom od 50 stepeni mogu da se očekuju u periodu od 2040. do 2050. godine.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here