Naslovna Srem Ruma Plivanje za Časni krst u Rumi

Plivanje za Časni krst u Rumi

PODELI

Pobednik bogojavljenskog plivanja za Časni krst na jezeru Borkovac je Dejan Bosančić. Dejan, dvadesetogodišnji student iz Rume, je do Časnog krsta doplivao prvi u konkurenciji ukupno 25 plivača, među kojima su bile i tri dame.

Svi učesnici su dobili darove u znak sećanja na ovogodišnje bogojavljensko plivanje. Srpska pravoslavna crkvena opština Ruma je učesnike darivala sa krstovima, firma “Panonija” iz Rume je pobednika i najmlađeg učesnika darivala sa knjigom “Prolog” Svetog vladike Nikolaja, dok su Sportski savez opštine Ruma i Opština Ruma pobednika darivali sa zlatnim krstom i novčanom nagradom u iznosu od 10.000 dinara. Novčanu nagradu dobila je i najbrža devojka Marijela Marković, kao i najmlađi učesnik Stefan Evđenić (11) iz Kraljevaca.

Nakon što je prvi stigao do Časnog krsta Dejan Bosančić je današnje plivanje okarakterisao kao jedinstveno iskustvo.

“Ovo mi je prva godina da učestvujem u plivanju za Časni krst i stoga je moje oduševljenje još veće. Voda je bila izuzetno hladna, međutim, svi plivači su sa verom ušli u jezero. Imali smo veliku podršku ljudi koji su došli da nas gledaju i neizmerno sam srećan što sam učestvovao u ovogodišnjem plivanju za Časni krst. Sigurno ću naredne godine učestvovati, a verujem i mnogi moji prijatelji, jer je ovo zaista jedna lepa tradicija i jedinstven način da se obeleži današnji praznik”, rekao je Bosančić.

Ispred lokalne samouprave sve okupljene građane na rumskom jezeru pozdravio je predsednik Skupštine Opštine Ruma Stevan Kovačević.

“Najveću zahvalnost, pored organizatora Srpske pravoslavne crkvene Opštine Ruma i Sportskog saveza Opštine Ruma, dugujemo upravo ovim odvažnim ljudima koji učestvuju u plivanju za Časni krst. Snagu duha i vere je, za sve ove godine na Borkovcu, pokazalo preko stotinu učesnika. Ovo je jedno od retkih, uslovno rečeno, nadmetanja gde podjednake čestitke idu svim učesnicima, a veliko interesovanje građana koji su došli na Borkovac da podrže plivače imponuje svima njima”, rekao je Kovačević.

Program bogojavljenskog plivanja uveličali su članovi ANIP-a “Branko Radičević”, a verski obred je služilo Sveštenstvo SPC u Rumi, predvođeno arhijerejskim namesnikom rumskim, jerejom Sretenom Lazarevićem.

“Današnje sedmo po redu plivanje za Časni krst u Rumi je nastavak svete ligurgije koju smo služili u hramovima. Svi današnji učesnici biće u svemu oblagodaćeni ljubavi Božjom i osvećenom vodom. Ovaj događaj je značajan za našu širu zajednicu. Po svedočenju Slavka Hadžića, i to je podatak za koji ja nisam znao, otkako se voda u jezeru osvećuje i otkako se pliva za Časni krst, hvala Bogu niko se na ovom jezeru nije udavio”, naglasio je Lazarević.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here