Naslovna Intervju POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA U SVIM NASELJIMA: Dubravka Kovačević – Subotički predsednica opštine...

POBOLJŠANJE KVALITETA ŽIVOTA U SVIM NASELJIMA: Dubravka Kovačević – Subotički predsednica opštine Pećinci za Sremske Vesti

PODELI

Otvaranje nemačke fabrike ”Dr Etker” u Šimanovcima, čija vrednost investicije iznosi oko 9,5 miliona evra, svakako je obeležila ovu godinu, od značajnijih stranih investicija u opštini Pećinci. Iako od svih sremskih opština, prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, imaju najmanji broj nezaposlenih- 1.100, lokalna samouprava i u narednoj godini, nastojaće na privlačenju novih investitora i otvaranju radnih mesta. A ono što vremenski nisu stigli da urade u 2016. godini, planovi se prebacuju u 2017. godini, sa optimizmom govori za Sremske Vesti, Dubravka Kovačević- Subotički, predsednica opštine Pećinci.

Ova godina je na izmaku, tim na čelu opštine, u 2016-oj, dao je mnogo značaja najmlađim građanima ove opštine. Otvaranje vrtića, renoviranje školskih objekata, igrališta, otvaranje Školice života u Donjem Tovarniku, samo su deo ulaganja u budućnost?

-Lepo je videti kako mališani dobijaju 40 hiljada dinara od opštine, ali nije lako obezbediti taj novac za oko 200 beba iz budžeta opštine koja nam je ostavljena u dugovima. Lepo je videti otvaranje vrtića, ili renovirane škole, ali da bismo došli do toga bili su potrebni meseci pregovora, dogovora, pravljenja planova i obezbeđivanja sredstava. Već godinama je ovde tradicija da, kada se rodi dete, opština porodicu daruje određenim novčanim iznosom. Pored bebi paketa, trudimo se da pomognemo roditeljima što je više moguće, tako da subvencionišemo prevoz srednjoškolcima i studentima, a dajemo i studentske stipendije. Osim finansijske pomoći roditeljima tokom školovanja dece, naravno, želimo i da se oni nakon završenog školovanja vrate u svoju opštinu i ovde nađu posao.

Najviše građevinskog zemljišta u zadnjih desetak godina, prodato je na području ove opštine, međutim, interesovanje za investiranje ne jenjava. Šta je mamac za investitore?

-Trudimo se, da se od drugih lokalnih samouprava razlikujemo po brzini davanja informacija, ili izdavanja građevinske dozvole, po dobro organizovanoj lokalnoj administraciji , što je to veoma važno kod investitora. Dokaz da u tome uspevamo jeste činjenica da je  otvorena fabrika kompanije Dr Etker te da je svoje pogone izgradila jedna velika farmaceutska kompanija – Phoenix Pharma. Iz logističkog centra ove farmaceutske kompanije distribuiraće se lekovi za sve republike bivše Jugoslavije. Pored dve pomenute, tunižanska firma koja se bavi proizvodnjom kablova za autoidustriju COFICAB počela je da radi ove godine, a u narednom periodu ova kompanija će, zahvaljujući podsticajnim sredstvima koja im je dodelila Vlada Srbije, proširiti kapacitete i zaposliti još 111 radnika, mahom ljude sa naše teritorije.

unnamed

Koji su strateški ciljevi opštine za narednu godinu?

-Strateški ciljevi za razvoj opštine u 2017.godini isti su kao i prethodnih godina, ne menjaju se, a to su, pre svih, ulaganje u privredu, poljoprivredu i turizam. Prilično smo do sada radili na razvoju privrede, poljoprivrede, dok je turizam grana kojoj planiramo da posvetimo više pažnje u budućnosti. Osnovana je Turistička organizacija opštine Pećinci, jer smatramo da imamo mnogo šta da pokažemo svetu. Na teritoriji naše opštine nalaze se Obedska bara, tvrđava Kupinik, Muzej hleba i još mnogo zanimljivih turističkih destinacija. Interesovanje za našu opštinu raste, broj turista se povećava i pojavila se potreba za osnivanjem specijalizovane organizacije. Jednodnevne rute koje nudimo, počele su da daju rezultate, i to najviše kroz đačke ekskurzije. Po informacijama koje imamo, kroz opštinu Pećinci je ove godine prošlo preko pet hiljada posetilaca, a u narednoj godini očekujemo dalju ekspanziju turizma.

Kako vidite opštinu Pećinci u godini koja nam se bliži?

-Uprkos svemu, opštinu Pećinci u 2017. vidim kao razvijeniju nego u 2016. godini. Moramo se izdići iznad problema i nastaviti uporno da idemo napred. Odustati ne možemo i nećemo. U pripremi je desetak projekata sa kojima planiramo da konkurišemo za sredstva kod Pokrajine Vojvodine, a konkurisaćemo i kod republičkih i kod inostranih fondova. Sva sredstva koja dobijemo biće uložena u infrastrukturne projekte. Takođe, sva raspoloživa sredstva iz opštinskog budžeta uložićemo u poboljšanje kvaliteta života građana u svim naseljima, jer nam je to apsolutni prioritet i sigurna sam da će rezultati, kao i do sada, biti vidljivi.   

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here