Naslovna Dogadjaj Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

Počasna paljba povodom Dana državnosti Srbije

PODELI
Foto: Tanjug

Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Vlade Srbije najavio je da će danas u 16 časova, povodom obeležavanja Dana državnosti Srbije, biti izvršena počasna artiljerijska paljba sa Savske terase Kalemegdanske tvrđave.

Kako je saopštilo Ministarstvo za rad, zapšljavanje, boračka i socijalna pitanja, počasna artiljerijska paljba tradicionalno najavljuje nacionalni praznik Sretenje – Dan državnosti Srbije i biće izvršena uz najviše državne i vojne počasti Garde Vojske Srbije, podizanje zastave i intoniranje himne.

Ustanički skup, održan u Orašcu, predstavlja početak obnove srpske državnosti posle viševekovne otomanske vlasti.

Na zboru starešina u Orašcu, 14. februara 1804. godine za vođu ustanka izabran je Ðorđe Petrović, podseća se u saopštenju.

U narednih nekoliko godina ustanička vojska, pod vođstvom Karađorđa, u čuvenim bitkama kod Ivankovca, Deligrada, Mišara, u Beogradu i drugim mestima, porazila je otomanske snage i oslobodila gotovo celu teritoriju Beogradskog pašaluka.

Time su Srbi otpočeli oslobodilačku borbu protiv otomanske vlasti i proces stvaranja svoje novovekovne države.

Sretenje – Dan državnosti Srbije, obeležava se u spomen na početak Prvog srpskog ustanka (15. februar 1804. godine) i čin proglašenja (Sretenjskog) Ustava Knjaževine Srbije (15. februar 1835. godine), a na osnovu odredaba Zakona o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (Službeni glasnik RS” br. 43/01, 1/07 i 92/11) obeležava se neradno dva dana 15. i 16. februara, navedeno je u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here