Naslovna Srem Ruma Počela izgradnja prečistača otpadnih voda

Počela izgradnja prečistača otpadnih voda

PODELI

Pre desetak dana počeli su radovi na izgradnji prečistača otpadnih voda za Zapadnju industrijsku zonu (Rumen) u Rumi.

Slovenačka firma “Kolektor”, koja je dobila posao projektovanja i izvođenja radova, obezbedila je i svu potrebnu tehničku opremu za prečistač, koja će nakon građevinskih radova biti dopremljena u Rumu, a prema ugovorenoj dinamici ceo posao trebao da se završi do kraja ove godine.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić obišao je danas radove, koje je Vlada Republike Srbije, posredstvom Ministartva privrede, finansirala sa 100 miliona dinara.

“Radovi teku po planu, slovenačka firma „Kolektor“ ima dosta dobar renome kada su u pitanju prečistači otpadnih voda. Prečistač će zadovoljiti potrebe ove radne zone. Moram reći da u ovom delu radne zone nemamo velik broj kompanija koje stvaraju otpadne vode, ali i da je njegova izgradnja, pre svega zbog francuske kompanije “Hačinson”, bila neophodna. Mi smo do sada pokazali odgovoran odnos prema životnoj sredini i prethodne dve godine smo iz lokalnog budžeta finansirali odvoženje i zbrinjavanje otpadne vode iz “Hačinsona” nemačkoj kompaniji “Jakob Beker”. Puštanjem prečistača u rad direktno ćemo napraviti i uštedu u budžetu Opštine Ruma”, izjavio je Mančić i dodao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja jednog od pogona kompanije “Hačinson”, obećao je da će država pomoći izgradnju prečistača, što je i ispunjeno.

Precistac radovi””Hačinson” je najbolji primer koliko su zapravo subvencije države bile opravdane, iako je predsednik Vučić upravo zbog toga često bio prozivan od strane političkih protivnika. U momentu dobijanja subvencije, u iznosu od oko 1,9 miliona evra, “Hačinson” je bio u obavezi da zaposli 200 radika, a danas pomenuta kompanija u Rumi ima 1.200 radnika i uveliko gradi peti proizvodni pogon. Ako još kažemo i da je ova kompanija izvozno orijentisana, te da na godišnjem nivou preko 40 miliona evra svoje robe, Made in Serbia, plasira iz Rume na strano tržište, jasno vam je da država i po tom osnovu ostvaruje dodatne prihode””, naglasio je Mančić i podsetio da je lokalna samouprava iz budžeta izdvojila gotovo 25 miliona dinara za izgradnju pristupnog puta koji vodi do prečistača.

“I ne samo to. Uradili smo kanalizacionu mrežu, a uskoro kreću radovi za izgradnji trafo-stanice u vrednosti 9 miliona dinara, koja je neophodna za funkcionisanje ovog prečistača. Finansirana je iz budžeta zajedno sa Elektroprivredom Srbije”, kazao je prvi čovek rumske opštine.

Nakon završetka radova prečistač će biti poveren na upravljanje rumskom „Vodovodu“.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here