Naslovna Dogadjaj Počela obnova posle 76 godina

Počela obnova posle 76 godina

PODELI

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić obišao je radove na obnovi hrama Svetog Duha u Kupinovu, najmlađe od tri pravoslavne crkve u ovom naselju. On je tom prilikom naglasio da je pećinaka lokalna samouprava, po preporuci episkopa sremskog Vasilija, usmerila sredstva iz budžeta namenjena verskim zajednicama upravo u obnovu ovog hrama.

„Pravoslavni hramovi su deo naše vere i tradicije, ali i izuzetno značajni kulturno-istorijski spomenici. Važno je da ih čuvamo i obnavljamo i zbog toga Opština Pećinci pomaže obnovu i uređenje hramova na svojoj teritoriji“ – poručio je Đokić.

Crkva Svetog Duha izgrađena je polovinom 19. veka, a teško oštećena krajem Drugog svetskog rata, 1944. godine, kada su nemački okupatori minirali toranj hrama. Po rečima mesnog paroha jereja Predraga Mihajlovića, sama obnova počela je 11. avgusta ove godine, ali su pripremni radovi za obnovu hrama vršeni u prethodne tri godine.

„Naš plan je da podignemo krov ili makar svod hrama do Božića, i da posle 76 godina dočekamo da slavimo Božić u ovoj crkvi, kako dolikuje ovako velikom Sabornom hramu Donjeg Srema. Veliku pomoć u ovoj obnovi imamo od Njegovog preosveštenstva episkopa sremskog Vasilija, arhijerejskog namesnika pećinačkog jereja Bojana Mijanovića, Opštine Pećinci, darodavaca i meštana Kupinova, koji su pomažući obnovu sebe ugradili u ovu svetinju“ – rekao nam je otac Predrag.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here