Naslovna Dogadjaj Počeli prijemni ispiti za talentovane učenike

Počeli prijemni ispiti za talentovane učenike

PODELI
Foto: rtv

U školama je ova nedelja rezervisana za prijemne ispite talentovanih učenika. Interesovanje je veliko. Na jedno mesto konkurisu dva kandidata. Među prvima znanje su testirali budući matematičari. Konačni rezultati su za sedam dana.

Pred sobom su imali dvanaest zadataka i dva sata da ih reše. Konkurenicija oštra, jer svi imaju prosečnu ocenu pet.

Dolaze iz cele zemlje, ali i iz Republike Srpske i Crne Gore.

“Oni su vanserijski talentovana deca i ovo je veoma važan dan u njihovom životu, ovo je praznik matematike i jedan poseban dan u njihovom životu. Nama je to vrlo bitno, mi čuvamo svoj rejting da smo najbolja državna škola na Balkanu”, kaže Mirjana Katić, direktorka Matematičke gimnazije u Beogradu.

S obzirom na to da je konkurencija velika, neki od đaka konkurisali su i u škole koje imaju IT smerove. Od septembra, učenici će moći, prvi put, da pohađaju specijalizovana odeljenja za geografiju i istoriju, kao i sportska odeljenja u gimnazijama.

“Imamo novi profil koji je počeo u četiri gimnazije, a to su učenici nadareni za audiovizuelne i scenske umetnosti ali pravimo i neke interdisciplinarne vez između IT smerova i nadarene za ove umetničke profile. Ove godine kreću u pilotu i tri škole za međunarodnu maturu”, kaže ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Posle prijemnog, i talente očekuje završni ispit od 17. do 19. juna. Malu maturu polaze oko 66.000 đaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here