Naslovna Deca Počelo Dečje kulturno leto

Počelo Dečje kulturno leto

PODELI

Pećinačko šetalište juče je bilo preplavljeno veselim osmesima najmlađih, šarenim kostimima i balonima, čime je i zvanično započela manifestacija Dečje kulturno leto, u organizaciji Kulturnog centra Pećinci. a pod pokroviteljstvom Opštine Pećinci.

Svečanom otvaranju, u ime predsednika Opštine Siniše Đokića, prisustvovao je njegov zamenik Zoran Vojkić. On je tom prilikom rekao da je pravo zadovoljstvo konačno biti sa publikom, pogotovo najmlađom, s obzirom da je prošle godine epidemiološka situacija iziskivala da se kulturni i zabavni sadržaji plasiraju onlajn.

“Drago mi je da je Kulturni centar ove godine uspeo da, zajedno sa Predškolskom ustanovom i Savetima mesnih zajednica, organizuje Dečje kulturno leto, što je Opština Pećinci zdušno podržala. Ove godine se polako vraćamo publici, za početak onoj najmlađoj, a naš zajednički cilj je deca u svih 15 naselja tokom letnjeg raspusta uživaju u dečjim predstavama, da se zabave i opuste“ – rekao je Vojkić.

Ovogodišnje Dečje kulturno leto trajaće od 1. do 31. jula. Kako nam je rekao direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja, tokom mesec dana najmlađi u svih 15 naselja svakog četvrtka, petka i subote, od 19.00 časova, biće u prilici da uživaju u dečjim predstavama na otvorenom.

“Drago mi je da smo uspeli ove godine da organizujemo i ovu manifestaciju, a posebno što Pećinačko kulturno leto započinjemo sa najmlađima, jer na njima sve počiva, oni su naša buduća publika, naši talenti koji će danas-sutra našu opštinu dostojno reprezentovati gde god da krenu. Posebno mi je drago da je naša Opština uz nas i da imamo zajednički cilj, a to je da pokažemo koliko je kultura važna, pogotovo u ovom periodu nakon pandemije” – izjavio je Devrnja, i dodao da će nakon Dečjeg kulturnog leta, tokom druge polovine avgusta, biti organizovano i Pećinačko kulturno leto.

Dečje kulturno leto otvorili su najmlađi, polaznici Predškolske ustanove “Vlada Obradović Kameni” iz Pećinaca, koji su nestrpljivo čekali da manifestacija započne i da prošetaju svoje kreativne maske, jer ih je čekala i nagrada za najkreativniju masku. Međutim, po rečima direktora Devrnje, ni jedna maska nije mogla biti izdvojena jer su maske sve dece zaslužile prvu nagradu. Direktor je poklon u vidu didaktičkih igračaka uručio direktorki PU Kameni Aniti Volčevski, koja je tom prilikom rekla da su se sa zadovoljstvom odazvali pozivu Kulturnog centra da učestvuju u organizaciji ovogodišnjeg Dečjeg kulturnog leta i da sa maskenbalom otvore manifesatciju.

“Prve godine smo učestvovali u zatvaranju Pećinačkog kulturnog leta, a evo ove godine sa maskenbalom otvaramo, što nam je posebno drago. Sutra će deca iz Kupinova defilovati pod maskama u dvorištu Etno kuće, a u subotu u Šimanovcima. Tokom ovogodišnjeg Dečjeg kulturnog leta učestvovaće deca iz svih 15 naselja naše opštine predškolskog i mlađeg uzrasta” – kazala je Volčevski.

Najmlađi stanovnici naše opštine, ove godine će tokom jula meseca biti u prilici da pogledaju dve predstave rađene u produkciji pećinačkog Kulturnog centra. U pitanju su interaktivne predstave za decu pod nazivom „Devojčica sa crvenim kačketom“ i „Dečak koji nije hteo da odraste“, rađene po motivima bajki “Crvenkapa” i “Petar Pan”.

Predstave će se održavati na otvorenim prostorima, odnosno na platoima u samom centru naselja, parkovima ili u dvorištima škola, a ukoliko vremenski uslovi budu nepovoljni predstave će biti izvedene u salama domova kulture. Dečje kulturno leto se realizuje u partnerstvu sa obrazovnim instituacijama i mesnim zajednicama.

Večeras će od 19 časova, u dvorištu Etno kuće Putnik, najmlađi stanovnici Kupinova biti u prilici da uživaju u predstavama, a najmlađi Šimanovčani, sutra od 19 časova u parku kod škole.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here