Naslovna Srem Sremska Mitrovica Počelo dualno obrazovanje u Sremskoj Mitrovici

Počelo dualno obrazovanje u Sremskoj Mitrovici

PODELI

Potpisani su prvi ugovori učenika srednjih škola iz Sremske Mitrovice sa kompanijama sa kojima škole sarađuju po sistemu dualnog obrazovanja. Ovim činom je dualno obrazovanje u našem gradu počelo još pre zvanične zakonske regulative.

Dok je Predlog Zakona o dualnom obrazovanju koji bi trebalo bi da omogući efikasnije obrazovanje, kao i zapošljavanje mladih odmah posle srednje škole, Vlada Srbije uputila u skupštinsku proceduru, u našem gradu je već počelo školovanje prvih stručnjaka po ovom sistemu. U Prehrambeno – šumarskoj i hemijskoj školi u našem gradu organizovano je potpisivanje ugovora učenika koji se obrazuju po sistemu dualnog obrazovanja sa kompanijama sa kojima škola saradjuje.

shared via sirmiuminfo.rs image shareMirjana Pjevac, načelnica Gradske uprave za obrazovanje, prilikom potpisivanja ugovora, izjavila je:

-Danas sam jako sretna kao resorni načelnik jer ovo danas što se dešava u Prehrambeno–šumarskoj školi je rezime godinu dana rada Gradske uprave za obrazovanje, Privredne komore, privrednika i same škole. Rezultat je bio upis, odnosno konkurs za tekuću školsku godinu gde je Prehrambeno–šumarska škola dobila smer operater za izradu nameštaja koji će se školovati po dualnom sistemu obrazovanja.

shared via sirmiuminfo.rs image share-To znači da za vreme školovanja dece od prve do treće godine, zaista na kraju imamo jednog kompetetnog radnika u svojoj struci. U odnosu na prethodne, deca će ovde imati mnogo više prakse odnosno deo koji su provodili u školskim klupama zameniće sada pogoni. U prvoj godini jedan dan prakse, u drugoj godini dva dana i u trećoj tri dana nedeljno prakse. Što znači da je on pred kraj svog školovanja jedan kompetentan mlad stručnjak koji ima svoju cenu, dodala je Pijevac.

Duаlno obrаzovаnje je model reаlizаcije nаstаve u sistemu srednjeg stručnog obrаzovаnjа i vаspitаnjа u kome se kroz teorijsku nаstаvu i vežbe u školi i učenje kroz rаd kod poslodаvcа, stiču kompetencije u sklаdu sа stаndаrdom kvаlifikаcije i plаnom i progrаmom nаstаve i učenjа. Početak dualnog obrazovanja je od velikog značaja za naš grad.

shared via sirmiuminfo.rs image shareNebojša Ognjenović, direktor škole obratio se novinarima rečima:

Danas smo potpisali ugovore o početku dualnog obrazovanja naše prve generacije koja će krenuti u firme i iškolovati se po ovom sistemu. Imali smo sedam firmi koje su potpisale ugovore sa roditeljima, odnosno sa školom gde se firme obavezuju da će primiti učenike, već od sledeće nedelje, na praksu. Zakon bi, kako procenjuju zvaničnici trebalo da bude usvojen do kraja oktobra, a mi već od sledeće nedelje krećemo dualno obrazovanje. Od sledeće nedelje kreće na praksu i četvrti stepen tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera jer dosta firmi koje proizvode CC mašine zainteresovano je za četvrti stepen. 

Operater za izradu nameštaja je smer koji je od ove godine u sistemu dualnog obrazovanja i ima trenutno 16 učenika, smer tehničar za oblikovanje nameštaja i enterijera 24, a već od naredne godine će u ovom sistemu biti mesar i pekar. Cilj ovakvog sistema školovanja je prilagođavanje srednjeg stručnog obrazovanja potrebama privrede, smanjivanje stope nezaposlenosti mladih do 25. godine i jačanje konkurentnosti privrede Srbije na regionalnom i globalnom nivou.

shared via sirmiuminfo.rs image share

Petar Borović, predstavnik kompanije „Borea“ iz Kraljevaca koja se bavi prozivodnjom nameštaja od masiva i opremanjem ušao je u sistem dualnog obrazovanja. Ovom prilikom je istakao:

-Nudimo da deca posle završene srednje škole izađu kao formirani ljudi i kao formirani majstori, ili inžinjeri, koliko je na nama, toliko je i na deci. Posle završenog ovakvog školovanja su jako dobro pozicionirani na tržištu, mogu birati firmu mi ćemo se truditi da ih zadržimo ali na deci je da odliuče na kraju. Najboljima ćemo ponuditi da ostanu kod nas.

shared via sirmiuminfo.rs image sharePripreme su u Sremskoj Mitrovici već počele i za narednu školsku godinu kada će zajedno sa Ministarstvom prosvete Republike Srbije naš Grad uvesti još neke smerove koji će biti u sistemu dualnog obrazovanja. Zanatsko obrazovanje se vraća ponovo u školske klupe i zanati su nosioci srpske prirede, a Grad Sremska Mitrovica je to i prepoznao.

Sirmiuminfo.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here