Naslovna Dogadjaj Počeo Arheološki kamp „7/500“

Počeo Arheološki kamp „7/500“


U Kupinovu je u toku 7. Arheološki kamp koji i ove godine organizuje Udruženje „Zeleni pogled“ u saradnji sa Nacionalnim volonterskim servisom „Mladi istraživači Srbije“ koji realizuju kampove uz podršku Ministarstva omladine i sporta. Pokrovitelj kampa je pećinačka lokalna samouprava, a logističku podršku pruža Turistička organizacija opštine Pećinci.

Sam naziv ovogodišnjeg kampa je simboličan „7/500“ – 7. kamp po redu i 500 godina od turskog razaranja tvrđave Kupinik, a kako nam je rekao Perica Odobašić arheolog i predsednik Udruženja „Zeleni pogled“, od prvog dana 6 volontera iz Srbije vredno rade na arheološkim istraživanjima srednjovekovne tvrđave Kupinik.

„Ovogodišnji kamp se održava paralelno sa sistematskim arheološkim istraživanjima srednjovekovnog utvrđenja Kupinik koje sprovode Narodni muzej iz Beograda i Opština Pećinci, tako da učestvujemo i na samim istraživanjima. S obzirom da nam vreme ide na ruku, vredno radimo od prvog dana kada smo pripremali teren oko tvrđave, da bi od juče započeli sa sistematskim istraživanjima. Inače, volonteri će ove godine biti i deo manifestacije Kupinik – Dani zmajeva, jer na neki način učestvuju u pripremama same manifestacije, koja će biti održana u subotu, 11. septembra, upravo pod bedemima Kupinika“ – rekao je Odobašić i dodao da kamp ove godine prvi put nije međunarodnog karaktera zbog epidemije korona virusa, kao i da je zbog takve situacije daleko smanjen broj pristiglih volontera.

Ovogodišnji Arheološki kamp traje od 5. do 18. septembra, a volonteri su smešteni u prostorijama Etno kuće Putnik u Kupinovu koja je i sedište TO opštine Pećinci.

Prethodna vestAMSS: Čeka se i do četiri sata
Sledeća vestDNEVNI HOROSKOP ZA 9. SEPTEMBAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here