Naslovna Kultura Počeo je 5. Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorki”

Počeo je 5. Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorki”

PODELI

5. Međunarodni festival jednominutnog filma “Mister Vorki” svečano je otvoren večeras, u Maloj dvorani Kulturnog centra „Brana Crnčević“, u Rumi. Trodnevni festival se održava u znak sećanja na čuvenog holivudskog filmskog teoretičara, režisera i profesora Slavka Vorkapića, rođenog u Dobrincima.

Organizator festivala je Vorki tima Ruma, nezavisni filmski centar i kino klub koji od 2005. godine neumorno sprovodi svoju misiju propagande života i dela srpskog i svetskog velikana filmske umetnosti.

U dva takmičarska programa, prema izboru selektora Festivala, filmskog reditelja Marka Kostića, biće prikazano 116 najkraćih svetskih filmskih ostvarenja.

Dragan Cakic Rumska publika je večeras uživala u 55 ostvarenja, dok je za sutra planirana projekcija 61 jednominutnog filma.

„Publika je sjajno reagovala na večerašnje takmičarske filmove.Mnogi osvedočeni filmski sladokusci rekli su da su filmovi kvalitetniji nego na prošlom festivalu. Sve nas to raduje i pozvao bih rumsku publiku da i sutra i u nedelju poseti festival, imamo mnogo zanimljivih pratećih programa, verujem da ćemo svi zajedno uživati“, istakao je organizator festivala Dragan Cakić, iz rumskog Vorki tima.

U takmičarskoj konkurenciji su filmovi iz čak 34 zemlje, sa 4 kontinenta, a ovogodišnjim programom dominiraju angažovani filmovi, koji u fokusu imaju ekološke i antiratne teme.

Stevan KovačevićOpština Ruma je i ove godine finansijski podržala festival, a svečano ga je otvorio predsednik SO Ruma Stevan Kovačević.

„Ovo je veoma značajan festival za našu opštinu, jer neguje uspomenu na Slavka Vorkapića, čoveka koji je iz naše Rume i Dobrinaca, u potrazi za svojim snovima, otišao u centar filmske industrije i tamo pokazao svu raskoš svog talenta. Sa druge strane ovaj festival je prilika da filmski stvaraoci iz okruženja i Evrope dođu u naš grad i prezentuju svoje stvaralaštvo. “Mister Vorki” je još jedan prozor rumske kulturne publike u svet, ali i potvrda da Ruma nikad nije bila palanka, već je oduvek bila otvorena građanska sredina“, naglasio je Kovačević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here