Naslovna Dogadjaj Počeo simpozijum “Prilike socijalne integracije kroz parasport”

Počeo simpozijum “Prilike socijalne integracije kroz parasport”

PODELI
Foto: rtv

INĐIJA – Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez otvorio je danas u Inđiji simpozijum “Prilike socijalne integracije kroz parasport”, ističući značaj koji ima stvaranje uslova za povećanje učešća osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima, kao i za veću dostupnost sportske infrastrukture ovim osobama.

Simpozijum je održan u okviru projekta “Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!”, koji se realizuje novcem Evropske unije u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014–2020.

“Uspeh i snaga naših paraolimpijaca treba da bude motiv i ostalima da počnu da se bave sportom, da se što više mladih sa invaliditetom uključi u sportske aktivnosti i da sport gledaju kao ambijent koji od njih svakodnevno pravi pobednike. Važnost ovog projekta ogleda se ne samo u ostvarivanju prava na jednakost za bavljenje fizičkom aktivnošću i sportom osoba sa invaliditetom, što jeste cilj, nego i šire, u motivisanju i uključivanju u društvene tokove, podsticanju turističkih i kulturnih dešavanja, jer sve to doprinosi jačanju svesti, sticanju znanja i veština, razvijanju stavova koji su bitni za prihvatanje različitosti”, poručio je Batez u Inđiji.

On je dodao da najbolji primer uspešnog uključivanja u sport osoba sa invaliditetom u našoj pokrajini imamo među stonoteniserima, osvajačima najvećih evropskih i svetskih odličja.

Batez je podsetio da novac za sprovođenje projekta “Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!”, koji Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu sprovodi sa partnerima Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine, Opštinom Inđija i Fondom Evropski poslovi AP Vojvodine, iznose 263.914,43 evra, a Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra.

“Prvi put sportisti paraolimpijci imaju na raspolaganju kombi vozilo, dobijeno iz ovog projekta, koje je adekvatno opremljeno i koje će im služiti za odlazak na takmičenja, treninge i za druge aktivnosti. Takođe smo predstavili sportsku opremu i 10 invalidskih kolica, a ukupna vrednost ove donacije iznosi 70 hiljada evra. I na ovaj način želeli smo da podržimo naše paraolimpijce, koji, godinama unazad, na najbolji način promovišu Srbiju”.

Predsednik Opštine Inđija Vladimir Gak posebno je zahvalio na podršci i učešću Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu u realizaciji ovog projekta.

“Zahvaljujući ovom evropskom projektu, petnaestoro dece sa invaliditetom iz ove sremske opštine uključilo se u sportske aktivnosti, što je najbolji primer efekata ovog projekta u koji mogu da se uključe i druge opštine i gradovi u našoj pokrajini”, istakao je na simpozijumu predsednik Opštine Inđija.

Svoja iskustva bavljenja sportom i prilikama u našem paraolimpijskom sportu preneli su naši proslavljeni paraolimpijaci Borislava Perić Ranković i Zlatko Kesler.

“Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!”, čiji je glavni nosilac Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, obuhvata čitav niz aktivnosti koje su započele u junu ove godine i čija ukupna realizacija traje 15 meseci.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here