Naslovna Ekonomija Počinje gradnja fabrike električnih motora “Nidek” u Novom Sadu

Počinje gradnja fabrike električnih motora “Nidek” u Novom Sadu

PODELI
Foto: RTV

NOVI SAD – Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom izgradnje fabrike Nidek, da se 2022. navršava 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Japana, a da japanske investicije govore koliko je koraka napravljeno u konkretizaciji odnosa dve zemlje.

Vučić je rekao da će u godini jubileja biti otvorene fabrike Nidek u Novom Sadu, Tojo tajers u Inđiji i da će biti završena desumporizacija u Termoelektrani Nikola Tesla, koja je važna za životnu sredinu i građane koji žive u tom delu Beograda i Srbije.

On je rekao da je dogovoreno da se kroz investiciju Nidek uloži 250 miliona evra, ali da je od direktora kompanije čuo plan da će u Evropu investirati 1,5 milijardi evra i da će veći deo toga ići u Srbiju.

Vučić je dodao da će u prvom periodu u Nideku raditi 260 ljudi, a zatim 500 i da će buduće faze razvoja kompanije donositi velike prihode Vojvodini.

– Druga japanska mudrost kaže ‘padni sedam puta, ali ustani osam’ i mi smo se bog zna koliko puta uzdizali u 20. veku, a u 21. veku je bolje da imamo što manje padova, a da sebe uzdignemo više. Za nas je strahovito važno da razvijemo saradnju sa našim japanskim prijateljima, da vidimo da li možemo da dobijemo više investicija, rekao je Vučić.

On je dodao da je podelio svoju zabrinutost oko svetskih dešavanja i cena energenata sa ambasadorom Japana.

Glavni izvršni direktor kompanije Nidek (Nidec), Đun Seki, rekao je da kompanija želi da se širi u Srbiji, ali i na evropsko tržište i da je za ulaganje opredeljeno više od 200 miliona evra.

Ambasador Japana u Srbiji, Takahiko Kacumata, rekao je da je ovo tačka razvoja brilijantne budućnosti Nideka i Srbije i da će rad Nideka biti jedna od svetlih tačaka 140. godišnjice diplomatskih odnosa Japana i Srbije koja se obeležava naredne godine.

Fabrika će biti izgrađena u Industrijskoj zoni Sever 4, na Kaćkom putu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here