Naslovna Vojvodina Počinje naplata za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu

Počinje naplata za prečišćavanje otpadnih voda u Vrbasu

PODELI
Foto: rtv.rs

VRBAS – Od Nove godine, uz račun za komunalne usluge, Vrbašanima koji su priključeni na kanalizacionu mrežu, biće dodat i račun za prečišćavanje otpadnih voda koje se vrši na centralnom prečistaču u Vrbasu.

Kako se navodi u saopštenju Javnog preduzeća “Prečistač” Vrbas-Kula koje rukovodi radom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, da bi ceo sistem bio održiv i da bi posao mogao da se obavlja, uvodi se naknada za prečišćavanje otpadnih voda – naplata od fizičkih lica i industrije u promo-iznosu od 20 dinara plus dva dinara PDV-a po metru kubnom počeće od 01. januara 2022. godine.

V.D. direktora Miljko Miljanić kaže da JKP “Prečistač” Vrbas-Kula ima Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa JKP Komunalac Kula, Vrbas i Vodovod Crvenka, te će oni uslužno za njih raditi naplatu kroz povećanje cene odvođenja otpadnih voda:

– Cena kanalizacije, odnosno, naknada za odvođenje otpadnih voda po metru kubnom na računima ovih preduzeća biće uvećana za iznos od 20,00 dinara bez PDV-a, zbog rasta ukupnih troškova obavljanja ove delatnosti. U individualnom domaćinstvu je prosečni utrošak 5 kubnih metara. To znači da četvoročlana porodica ima oko 20 kubna metra potrošene vode i za ovaj utrošak četvoročlanoj porodici račun će biti uvećan za 440 dinara. Kod korisnika koji žive u kolektivnom stanovanju to je nešto manje, četiri metra kubna po članu porodice, odnosno 16 kubnih metara, što je ukupno povećanje sa PDV-om od 354 dinara.

Miljanić dodaje i da bi ceo sistem bio održiv, postoje određeni izdaci, poput troškova električne energije i repro materijala. Obezbeđenjem sredstava od naplate odvođenja otpadne vode „Prečistač“ će moći kontinuirano da radi i sprovodi sve što je potrebno kako bi se smanjilo zagađenje životne sredine.

– Direktni benefiti su upuštanje što čistije vode u naše vodotokove, što je ppvi korak ka čišćenju Velikog bačkog kanala koji je zagađen toliko da je crna tačka Evrope. Trenutno se na ovom postrojenju prečišćava između 7,5 do 9000 m3 otpadnih voda Kule, Crvenke i Vrbasa. Došli smo do prvih zaposlenih na Centralnom prečistaču koji obavljaju poslove operatera, odnosno hemijskog analitičara. Samim tim smo uveli rad od dvanaest sati sedam dana u nedelji – ističe VD direktor Miljko Miljanić.

Radom Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda biće smanjeni negativni uticaji na životnu okolinu, pre svega biće zaštićen i poboljšan kavlitet vode u Velikom bačkom kanalu kao i sanitarni i zdravstveni uslovi u naseljima ovih opština, navodi se još u saopštenju Javnog preduzeća “Prečistač” Vrbas-Kula.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here