Naslovna Kultura Počinje peti „Šekspir festival“

Počinje peti „Šekspir festival“

PODELI

„Šekspir festival“ ove godine biće održan od 28. juna do 3. jula u vili Stanković u Čortanovcima. Festival obuhvata četiri predstave u glavnoj selekciji i prvi put prateći program – „Šekspir za veliku decu“.

Manifestaciju otvara „Tit Andronik“ zagrebačkog kazališta mladih u režiji Igora Vuka Torbice, koja će zbog tehničkih zahteva biti igrana u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Drugog dana u Vili Stanković je izuzetno zanimljiva predstava „Molim, nastavite (Hamlet)“ Dreams come true teatra (Švajcarska, Francuska, Španija). Shodno njihovom konceptu, a gostovali su u brojnim zemljama, u sredini u koju dođu odaberu tri glumca – Hamleta, Ofeliju i Gertrudu. Ostali akteri koji se takođe biraju u datoj sredini su autentični sudija, forenzičar, tužilac. Predstava je zapravo proces suđenja i traje dok se ne osude ili ne odbrane Šekspirovi junaci. Naša Gertruda biće Svetlana Bojković, sudija – sudija apelacionog suda Miodrag Majić, advokat Petar Učajev, tužilac Nikola Pantelić.

Predstava „Dva viteza iz Verone“ (Čikago, SAD) ima samo dva izvođača koji igraju sve uloge i sve vreme repuju.

Poslednja u zvaničnoj selekciji je predstava iz Berlina „Mletački trgovac“ u režiji Mihaela Guntiera.

U saradnji sa pozorištem „Duško Radović“ izvodi se program „Šekspir za veliku decu“ koji je besplatan, s tim što je potrebno na biletarnici tog teatra uzeti ulaznice. Primereno mališanima 30. juna je „Bura“ u režiji Nikite Milivojevića, 1. jula „San letnje noći“ Thesis theatreCompany iz Atine, sutradan „Romeo i Julija“ iz Velike Britanije, a 1. i 3. jula su umetničke radionice.

Prodaja ulaznica za predstavu „Tit Andronik“ su na blagajni Srpskog narodnog pozorišta kao i na svim prodajnim mestima Eventima po redovnoj ceni od 700 dinara.

Pokrovitelji 5. Šekspir festivala su AP Vojvodina, Opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Unika osiguranje i MTS.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here