Naslovna Srem Ruma Podela legitimacija korisnicima boračko invalidske zaštite u Rumi

Podela legitimacija korisnicima boračko invalidske zaštite u Rumi

PODELI
Foto: Opština Ruma

RUMA – Prigodnom svečanošću u Gradskoj kući danas je započela podela legitimacija korisnicima boračko – invalidske zaštite u rumskoj opštini.

Izdavanje legitimacija je način da još jednom svim korisnicima boračko – invalidske zaštite odamo veliko priznanje, što su svojim životima, kao i životima svojih najbližih branili našu zemlju u teškim ratnim vremenima koja su iza nas, poručili su iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, pod čijim pokroviteljstvom se legitimacije izdaju.

U rumskoj opštini pravo na legitimaciju ima 387 korisnika boračko -invalidske zaštite, a simbolično prvih deset legitimacija predsednica Opštine Ruma Aleksandra Ćirić uručila je učesnicima oružanih akcija od 1991. godine, zaključno sa bombardovanjem 1999. godine, ratnim vojnim invalidima i članovima porodica palih boraca.

Kao odgovorna lokalna samouprava ispoštovali smo preporuke resornog Ministarstva i odmah krenuli u realizaciju pomenutog programa i plana. Sa ovom legitimacijom korisnici boračko-invalidske zaštite zvanično dobijaju društveni status koji zaslužuju, koji im pripada. Oni će tom legitimacijom moći da ostvaruju određene benefite koji im pripadaju i koje je država dužna da im omogući. Danas smo uručili prvih deset legitimacija, a planirano je prema preporukama resornog Ministarstva da se do aprila meseca podele i preostale legitimacije, izjavila je predsednica Ćirić.

Predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida Opštine Ruma Milija Veresija se zahvalio na gestu solidarnosti državi i rumskoj lokalnoj samoupravi naglasivši da je ovo zapravo pravi početak primene Zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.

Legitimacija je da tako kažem i svojevrsna potvrda da smo mi bili tu za našu otadžbinu kada je trebalo, ujedno i osnov za ostvarivanje eventualnih benefita. Moram da kažem da su prava pre svega simbolična, no, za nas borce, ratne vojne invalide i porodice palih boraca one su dokaz da društvo ceni žrtvu koja je podneta za slobodu naše zemlje“, kazao je Veresija.

Pravo na legitimaciju u rumskoj opštini ima:

69 lica – status borca;

151 lice – lična invalidnina;

10 lica – civilni invalidi rata;

157 lica – porodična invalidnina.

Legitimacije će se uručivati po pozivu u Odeljenju za društvene delatnosti (Glavna 107, Ruma).

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here