Naslovna Srem Podeljeno prvih 120 penzionerskih kartica u Sremu

Podeljeno prvih 120 penzionerskih kartica u Sremu

PODELI
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Koristeći iskustva evropskih zemalja, na inicijativu Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja, republički PIO fond započeo je akciju izrade i podele penzionerskih kartica za 1.750.000 penzionera u Srbiji koje će biti besplatne. U Sremskom okrugu, od ukupno 120, prvih 40 kartica podeljeno je penzionerima u Sremskoj Mitrovici.

Milan Poznić iz Sremske Mitrovice, među prvima je dobio penzionersku karticu kojom lako dokazuje svoj status, piše RTS.

“Nisam uzimao čekove jer penziju i pare, sve koje dižem, dižem na bankomatu. Sad sa ovom karticom dokazujem da sam penzioner”, rekao je za RTS penzioner iz Sremske Mitrovice Milan Poznić.

Živorad Matić je među 60.000 mitrovačkih penzionera koji će identifikacionu karticu tek dobiti.

“Upoznat sam sa karticama i mislim da će to biti veoma dobra stvar za nas penzionere jer će nam, praktično, ona biti druga lična karta”, navodi Matić.

U PIO fondu kažu da su osim Sremske Mitrovice, prve penzionerske kartice stigle i u Pazovu i Pećince. Uskoro će i u ostale opštine uz podsećanje da treba praviti razliku između njih i senior kartica u Beogradu.

“Ti benefiti se ogledaju u tome da više neće morati da vade kojekakva dokumenta da bi dokazivali svoj status a isto tako u saradnji sa društveno-odgovornim organizacijama i lokalnom samoupravom da dobiju određene benefite”, navodi direkror filijale PIO fonda u Sremskoj Mitrovici Zoran Berežni.

U gradskoj upravi Sremske Mitrovice kažu da već rade na tome da svojim penzionerima obezbede što više popusta.

“Kroz usluge koje grad nudi, da li je reč o pozorištu, bazenu ili sportskom centru ili komunalnim uslugama, da probamo da damo određeni popust za one koji su najugroženiji”, rekao je gradonačelnik Sremske Mitrovice Vladimir Sanader.

Uvođenjem novih kartica, navode u PIO fondu, podaci penzionera su zaštićeni. Akcija raspodele je trajna, a budući korisnici dobijaće ih uz rešenje o penziji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here