Naslovna Poljoprivreda Podpovršinsko navodnjavanje može biti budućnost navodnjavanja u Vojvodini

Podpovršinsko navodnjavanje može biti budućnost navodnjavanja u Vojvodini

Foto: avital

NOVI SAD – Ako je i bilo sumnjičavih, više ih nema. Pesimistični klimatski scenario ovog leta postala je realnost. Požari u Kaliforniji, Sibiru, Grčkoj, Alžiru,Turskoj. Nezabeležene poplave u zapadnoj Evropi. Kod nas nestašica vode i avgustu.

Kritično je bilo u mnogim opštinama a najkritičnije u zapadnoj Srbiji, u selima opština Mionice, Požege, Arilja, Lučana i drugih.

Dve stvari su, za sada, očigledne. Svet nije spreman da preduzme sve kako bi se usporile klimatske promene, niti da sa njima živi. Logično pitanje koje se postavlja kakva će nam biti poljoprivreda biti u budućnosti?

Stručnjak Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Borivoje Pejić govori da je budućnost navodnjavanja u ratarskoj proizvodnji takozvano podpovršinsko navodnjavanje kojima se voda najracionalnije troši.

“Laterali se postavljuju 3-4 cm ispod zemljišta čime se dobija kontrola nicanja i kontrola stanja vlažnosti zemljišta tokom čitavog perioda vegetacije” rekao je između ostalog Borivoje Pejić i dodao da je podpovršinsko navodanjavanje pa i subirigacija sa lateralima na dubini od 4cm budućnost navodnjavanja u Srbiji i generalno.

Ušteda je u efektima takvog navodnjavanja, utrošenoj energiji i količini vode a manja su i oštećenja od glodara i ptica ali i od vetra.

Takođe postoje mašine za postavljanje laterala za podpovršinsko navodnjavanje i to naši povrtari uveliko rade.

Nakon vegetacije, laterali se jednostavno namotaju kao kalem, onako kako su i kupljeni i mogu se koristiti i narednih godina.

“Vode za navodnjavanje nema dovoljno ali ni ljudi se ne odnose prema njoj, domaćinski” izjavio je Pejić a navodnjavanje je, po njemu, jedini način da čovečanstvo opstane na planeti.

IZVORrtv
Prethodna vestPešićev prvi spisak, odabrao igrače za kontrolne treninge
Sledeća vestKomemoracijom protiv zaborava u Zasavici

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here