Naslovna Srem Ruma Podrška rumskim studentima

Podrška rumskim studentima

PODELI

U Rumi je u toku javni poziv za regresiranje troškova prevoza studenata u međumesnom saobraćaju. On je otvoren od 3. do 18. decembra 2018. godine, a interesovanje je kao i uvek veoma veliko.

Studenti se obično raspituju o toj mogućnosti na adresi resornog odeljenja i pre otvaranja javnog poziva, jer su upoznati i naviknuti na tu praksu. Uslov je da redovno pohađaju studije, sa budžeta i naravno da već nisu ostvarili pravo na neku od stipendija. Inače, u Rumi je praksa da prvo u toku godine bude objavljen konkurs za dodelu stipendija – što je bio slučaj u mesecu novembru, a kojih se obično odobri između 100 i 115, da bi odmah zatim usledio poziv za regresiranje troškova prevoza. Pomenuti konkursi su zasebni, odvojeni, ali ujedno i povezani, jer i jedan i drugi predstavljaju podršku studentu. Podrazumeva se, pojedinac ne može ostvariti pravo na oba vida pomoći, već samo na jednu. Evidencija pokazuje da ostvareno pravo na besplatne putne troškove brojčano duplo prevazilazi broj dobijenih stipendija, što znači da pomoć opštine za putovanje ima oko 200 korisnika.

Ruma između dva praznika: LIDER INVESTICIJA U VOJVODINI? (VIDEO)

Sa podrškom akademskim građanima u Rumi krenulo se još 2004-te godine, kada je raspisan poziv za dodelu 10 stipendija. Tada su dodeljene svega tri, za najniži prosek od 9,75. Postojao je i kriterijum da u razmatranje ulaze samo prijave za određena, a ne sva zanimanja. Međutim, vremenom se i to menjalo. Prosek uspeha kao kriterijum sveden je na graničnih 8,00, a u kategoriju podržanih svrstani su i oni studenti koji pripadaju društveno osetljivim grupama, po sistemu bodovanja. Tako je deceniju i po unazad povećavan broj akademskih građana koje Ruma kao opština finansijski podržava i stimuliše u procesu školovanja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here