Naslovna Dogadjaj Podrška sportistima s invaliditetom kroz donacije Evropske unije

Podrška sportistima s invaliditetom kroz donacije Evropske unije

PODELI
Foto: rtv

Kroz donacije Evropske unije obezbeđena je podrška sportistima s invaliditetom.

Projekat “Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!” zajedno sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu Autonomne pokrajine Vojvodine, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine, Fond “Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine i Opština Inđija.  Projekat “Parainspired!” promovišu istaknuti paraolimpijci, poput Zlatka Keslera, koji je na čelu Paraolimpijskog saveza Vojvodine i predvodi našu reprezentaciju u stonom tenisu i Borislave Perić Ranković – najbolje stonoteniserke u svetu. 

Tokom 15 meseci, koliko će projekat trajati, predviđen je čitav niz aktivnosti, čiji je cilj da se poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine, te da se stvore uslovi za veću dostupnost sportske infrastrukture osobama sa invaliditetom.  U okviru projekta “Parainspired!” do sada je obezbeđeno kombi vozilo za sportiste sa invaliditetom.

Primopredaja je upriličena u okviru Sajma sporta u Novom Sadu, a osim kombija, donaciju čine i 10 invalidskih kolica i sportska oprema za treninge sportista sa invaliditetom u stonom tenisu i sedećoj odbojci. Ukupna vrednost ove donacije iznosi 70 hiljada evra.  

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez izrazio je zadovoljstvo što vidimo prve konkretne rezultate projekta “Parainspired!”, koji ima izuzetan značaj za razvoj, kako rekreativnog, tako i takmičarskog sporta među osobama sa invaliditetom.

 “Prvi put naši sportisti paraolimpijci imaju na raspolaganju kombi vozilo koje je adekvatno opremljeno i koje će im služiti za odlazak na takmičenja, treninge i za druge aktivnosti. Na ovaj način smo želeli da podržimo naše paraolimpijce, koji, godinama unazad, na najbolji način promovišu Srbiju”, kazao je Batez i podsetio na to da su sa poslednjeg evropskog prvenstva doneli dva zlata i četiri srebra. 

U narednom periodu “Parainspired!” projekat očekuje održavanje simpozijuma u Sarajevu u organizaciji Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine, kao i serija promotivnih treninga u Inđiji i Sarajevu, kako bi se što više osoba sa invaliditetom podstaklo na bavljenje sportom. 

 Projekat “Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!” finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 263.914,43 evra, Evropska unija kofinansira u iznosu od 224.327,27 evra.

Telo za ugovaranje ovog projekta je Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU) Republike Srbije.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here