Naslovna Deca Podrška za hraniteljske porodice

Podrška za hraniteljske porodice

PODELI
Foto: ilustracija

U četvrtak je u Pećincima osnovan klub Udruženja hranitelja Novi Sad sa klubovima u saradnji sa Centrom za socijalni rad Pećinci, a cilj osnivanja udruženja i kluba je da omogući stručnu pomoć ali i razne aktivnosti poput edukativnih radionica, kako za decu tako i za hranitelje.

Na teritoriji opštine Pećinci trenutno ima oko 17 hraniteljskih porodica, što je prema rečima Biljane Jovičić direktorke pećinačkog Centra za socijalni rad sasvim dovoljno da se deci sa teritorije naše opštine koja ostaju bez roditeljskog staranja obezbedi porodični smeštaj.

“Na teritoriji pećinačke opštine hraniteljstvo nije bilo razvijeno do pre nekoliko godina. Međutim, uspeli smo da promocijom i afirmacijom tog oblika zaštite dece bez roditeljskog staranja obezbedimo veliki broj hranitelja. Sve naše porodice su prošle edukaciju te se nadamo da će i novoosnovano Udruženje hranitelja samo doprineti promociji hraniteljstva i da će nam se potencijalni hranitelji javiti, a samim tim da ćemo i obezbediti edukaciju za nove hranitelje” – rekla je Jovičić.

Centar za socijalni rad Pećinci pruža veliku podršku hraniteljima – od pravne, preko psihološke, do psihosocijalne podrške, a Biljana Jovičić dodaje da su svi zaposleni u Centru uvek dostupni hraniteljima za svaki problem sa kojim se suočavaju.

“Naš Centar prati sve hranitelje i u svakom trenutku mi moramo da znamo kakva su deca na porodičnom smeštaju i da li te porodice odgovaraju njihovim potrebama, kao i da li i dalje ostaju u toj porodici. Zato jednom godišnje radimo reviziju smeštaja gde se procenjuje koliki je napredak dece, kakva su postignuća u školi, da li postoji eventualna vaspitna zapuštenost, kakvi su planovi za budućnost ukoliko su deca u tom uzrastu” – dodala je Jovičić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here