Naslovna Magazin Zdravlje Pojačan nadzor na granicama zbog koronavirusa

Pojačan nadzor na granicama zbog koronavirusa

PODELI
Foto: nsuzivo

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kaže da je Srbija spremna za svaki scenario kada je u pitanju novi korona virus, da je razrađen plan delovanja kada postoje sumnjivi slučajevi, kao i ukoliko se pojave zaražene osobe.

Lončar je na, graničcnom prelazu Batrovci, gde je obišao sanitarne inspektore, rekao da se zdravstveni sistem pridržava svih upustava, koje je struka propisala.

– Naše je da slušamo upustva domaćih epidemiologa i svetskih epidemiologa Svetske zdravstvene organizacije i da ih sprovodimo – rekao je ministar novinarima.

On je naglasio da nema mesta za paniku, ali da građani treba da budu oprezni da se pridržavaju saveta lekara, redovno peru ruke, izbegavaju boravak u zatvorenim prostorijama i da ojačaju imunitet.

Kako kaže, građani ne treba da se informišu na društvenim mrežama, gde mogu pronaći nepotpune ili poluinformacije, već da slušaju savete struke.

Ministar podseća da je više destina ljudi testirano na novi korona virus i da su kod svih rezulatati bili negativni.

Napominje da ima dovoljno zdravstvenih ekipa koje mogu da reaguju.

– Napravljen je raspored kako se ponašamo kada postoji sumnja na novi korona virus i kako će se ponašati ukoliko se pojavi, šta ko radi, gde su magacini sa opremom, gde su dodatne količine lekova – kazao je ministar.

Prema njegovim rečima, kupuju se dovoljne količine lekova i opreme – respiratori, filteri i sve drugo što je neophodno.

– Radimo svoj posao, kao da ćemo imati veliki broj onih koji će zahtevati medicinsku pomoć – rekao je Lončar.

Podseća da kod 85 odsto zaraženih nemaju nikakve izražene simptome, a samo par odsto ima komplikacije, kao što je upala pluća.

Pojačan nadzor na devet graničnih prelaza

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković, kaže da je na devet graničnih prelaza pojačan nadzor sanitarne inspekcije i da je do sada kontrolisano više od 45.000 putnika i oko 2.000 prevoznih sredstava.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here