Naslovna Posao Pokrajinski konkursi za poljoprivrednike

Pokrajinski konkursi za poljoprivrednike

PODELI

Sremska Mitrovica – Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo raspisao je nekoliko konkursa o dodeli bespovratnih sredstava poljoprivrednicima sa teritorije AP Vojvodine.

Sredstva koja se dodeljuju po konkursu, poljoprivrednici će moći iskoristiti za opremanje stočarskih farmi – govedarskih, svinjarskih, ovčarskih, kozarskih i živinarskih farmi, za nabavku opreme za mužu, za hlađenje i skladištenje mleka, nabavku opreme za izđubravanje i dr.

Vojvođanski povrtari mogu iskoristiti podsticaje za nabavku konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru – konstrukcije za plastenike, za nabavku višegodišnjih, višeslojnih folija, folija za senčenje i sprečavanje gubitka toplote, mreža za senčenje objekta, sistema za navodnjavanje „kap po kap”, sistema za prihranu, sistema za zagrevanje, stolova za proizvodnju rasada, i ostalu opremu za plasteničku proizvodnju.

Voćarima će posebno biti zanimljiv konkurs za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u nabavku opreme za zaštitu od vremenskih nepogoda i elemenata potrebnih za podizanje proizvodnih zasada voćaka,vinove loze i hmelja.

Svi koji se bave biljnom proizvodnjom mogu iskoristiti sredstva za sufinansiranje nabavke opreme i sistema za navodnjavanje i opreme za poboljšanje vodnog, vazdušnog i toplotnog režima biljaka (dodela bespovratnih sredstava za sufinansiranje postavljanje cevovoda i nabavke opreme i sistema za navodnjavanje: opremanje bunara, nabavka pumpi i agregata za navodnjavanje, nabavka sistema za navodnjavanje veštačkom kišom, subirigacija, materijala za pokrivanje povrtarskih i voćarsko – vinogradarskih kultura i cveća, u cilju zaštite od mraza – agrotekstil, malč folije i drugo).

Poslednjih godina posebno je popularan konkurs za dodelu sredstava za podršku mladima u ruralnim područjima na teritoriji AP Vojvodine – podrška novim generacijama mladih poljoprivrednih proizvođača, njihovom razvoju i unapređivanju kroz podsticanje investicija u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava, podsticanje prerade na gazdinstvu kao i podsticanje osnivanja malih pivara. Bespovratna sredstva po ovom konkursu utvrđuju se u iznosu do 90% (75% avans / 15% refundacija po realizaciji investicije) od ukupno prihvatljivih troškova investicije po predračunskoj vrednosti utvrđenoj biznis planom, a maksimalan iznos bespovratnih sredstava po jednoj prijavi ne može biti veći od 1.500.000 dinara.

Svi konkursi su otvoreni do 21.februara 2020. godine.

Predmet Konkursa za dodelu sredstava za sufinansiranje investicija u pčelarstvo jeste dodela bespovratnih sredstava za nabavku novih pčelinjih društava, košnica, kontejnera , opreme i uređaja za preradu pčelinjih proizvoda, dok je u cilju bolje promocije i podizanja kapaciteta ruralne sredine, kao i povezivanja poljoprivrednika i poljoprivrednih proizvoda radi boljeg pozicioniranja na tržištu, otvoren i konkurs za dodelu sredstava za održavanje tradicionalnih manifestacija na teritoriji AP Vojvodine. Ova dva konkursa su otvorena do kraja februara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here