Naslovna Dogadjaj Pokret “Odbranimo šume Fruške gore”: Gde je Exit fondacija posadila 13.000 sadnica?

Pokret “Odbranimo šume Fruške gore”: Gde je Exit fondacija posadila 13.000 sadnica?

PODELI
Foto: mojnovisad.com

Našoj redakciji su se otvorenim pismom obratili Pokret “Odbranimo šume Fruške gore” i Naučno istraživačko društvo studenata biologije i ekologije “Josif Pančić” u kojem se pitaju gde je posađeno 13.000 sadnica hrasta u ovkiru projekta Natura 2000 koji finansira Delegacija EU u Srbiji, a realizuje se u saradnji sa Exit fondacijom, Ministarstvom zaštite životne sredine i NP “Fruška gora” i koji se odigrao 23. novembra 2019. godine na Fruškoj gori.

Oni navode da je pre same akcije, Exit fondacija u svojim objavama promovisala ovaj događaj u okviru velike inicijative za masovno pošumljavanje u celom svetu, a nakon akcije osnivač Exita Dušan Kovačević je izjavio da se kreće “sa sadnjom prvih 13.000 stabala ovde na Fruškoj gori… i ceo ovaj proplanak biće šuma u narednom periodu”. Zbog sumnje da je samo reč o promociji glavnih aktera i nakon prijava ljubitelja prirode, oni su odmah obišli teren gde je održana masovna sadnja.

− Obilaskom terena bili smo neprijatno iznenađeni. Na prvoj lokaciji Vrdnik-Morintovo, mesto sadnje je ogoljena padina na kojoj je pre nekoliko godina urađena oplodna seča zrele šume hrasta kitnjaka starog oko 90 godina. Zatekli smo samonikli hrast visine oko 30 cm prekriven kupinjacima i ostalim nepoželjnim  agresivnim rastinjem. Za samu akciju zaposleni u NP “Fruška gora” su malo čistili pojedine delove. Videli smo samo 150 novih sadnica posađenih uglavnom uz šumski put. Drugu lokaciju na kojoj su sadili studenti Šumarskog fakulteta nismo uspeli da pronađemo, ali ni da saznamo gde se nalazi, pa pretpostavljamo da je tamo upravo zasađeno tih 13.000 sadnica. Stoga za opšte dobro molimo Exit fondaciju i NP “Fruška gora” da obelodane tačnu lokaciju pošumljavanja. Smatramo da učešće Delegacije EU daje događaju određenu težinu, ali i odgovornost za učinak akcije. S obzirom da su nakon osam naših podnetih prijava protiv NP “Fruška gora” inspektori konstatovali da se šumama Fruške gore ne gazduje u skladu sa zakonima je razlog više što želimo da javnost sazna činjenice – stoji u pismu.

Na kraju pisma ova dva udruženja navode da dobijanjem odgovora na postavljena pitanja, konkretnih informacija i obilaskom druge lokacije žele da otklone sve sumnje da se u ovom slučaju radi o pukom marketingu ili čak pokušaju da se kompenzuju negativne činjenice o enormnim sečama šuma na Fruškoj gori i drveća u gradovima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here