Naslovna Hronika Pokušao da iz Srbije iznese zaštićenu vrstu ptice, za kaznu platio 200...

Pokušao da iz Srbije iznese zaštićenu vrstu ptice, za kaznu platio 200 hiljada dinara u humanitarne svrhe

PODELI
Foto: ilustracija

Granična policija je na graničnom prelazu Batrovci 3. juna zaustavila državljanina Turske i Holandije G.O, koji je u automobilu nosio kavez sa pet jedinki češljugara, ptice koja spada u strogo zaštićene vrste i koja je zaštićena međunarodnim propisima.

Ptice su istog dana odnete u Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Novi Sad, gde je, nakon stručnog pregleda, odlučeno da se puste u prirodu.  

Predmet je granična policija ustupila šidskoj policiji, koja je protiv G.O. podnela istog dana krivičnu prijavu zbog pokušaja iznošenja iz Srbije zaštićenog prirodnog dobra.  

Osnovno javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici je istog dana odbacilo prijavu i donelo rešenje da, po principu oportuniteta, okrivljeni uplati 120.000 dinara i 655 evra (ukupno oko 200 hiljada dinara) u humanitarne svrhe. Uplata je realizovana istog dana.  Pokrajinski zavod za zaštitu prirode izražava zadovoljstvo radom policije i nadležnog javnog tužilaštva u brzom procesuiranju ovog krivičnog dela.  “Zavod, koji je staralac strogo zaštićenih vrsta životinja na području Vojvodine, ističe da su hvatanje u prirodi, držanje u zarobljeništvu i pokušaji prenosa preko granice strogo zaštićenih životinja česta krivična dela, usled čega je rad graničnih službi i pravosudnih organa veoma važan u njihovom sprečavanju“, kaže Marko Tucakov, biolog iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

  U ovoj instituciji kažu da su male divlje ptice pevačice, u koje spada i češljugar, posebno na udaru kod ove vrste kriminala.  “Nažalost, najveći deo ovako uhvaćenih ptica strada tokom hvatanja i transporta, te je želja da se ove životinje drže u kavezu radi pesme i lepog perja nastrana i apsurdna“, kaže Tucakov.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here