Naslovna Srbija Pola vozača u Srbiji pod dejstvom droge (VIDEO)

Pola vozača u Srbiji pod dejstvom droge (VIDEO)

PODELI

Policija u Kruševcu vršila je testiranja vozača novim aparatom kojim se, analizom pljuvačke, može utvrditi prisustvo šest psihoaktivnih supstanci – kokaina, heroina, benzodiazepina, kanabisa, metamfetamina i amfetamina.

Da je aparat imao svoju namenu, govore i podaci koje su objavili iz Policijske uprave Kruševac.

U toku kontrola sprovedenih na teritoriji te opštine utvrđeno da je više vozača imalo psihoaktivne supstance u krvi, zbog čega im i prete određene kazne.

Od čedrdesetak kontrola vozača, kod dvadeset i dvoje testiranih utvrđeno je prisustvo neke od psihoaktivnih supstanci u organizmu. Vozači se isključuju iz saobraćaja, određena im je mera zadržavanja do 12 sati u prostorijama policijske uprave, nakon čega sledi plaćanje novčane kazne od 30.000 dinara i oduzimanje vozačke dozvole

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, istakao je da podatak iz Kruševca ne treba da stvori sliku da je više od polovine vozača pod dejstvom droge ili alkohola. “Testiranje na narkotike vrši se tako što iskusni operativci procene koga će testirati, a koga ne”, dodao je Okanović.

Da je uticaj tih supstanci jednako kao i alkohol opasan u saobraćaju, ali i po zdravlje, govori podatak da je uračunljivost pod dejstvom narkotika približno ista kao pod dejstvom alkohola – produženo je vreme vozačevog reagovanja, što utiče na to da dođe do saobraćajne nesreće, pošto se produžava zaustavni put vozila.

Droge i različito utiču na naše psihofizičke sposobnosti, tako da mogu značajno da utiču i da ugroze bezbednost kako samog vozača, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here