Naslovna Srbija Policija pojačano kontroliše korišćenje sigurnosnog pojasa

Policija pojačano kontroliše korišćenje sigurnosnog pojasa

PODELI
Foto: pixabay.com/AG-Pics

SRBIJA – Uprava saobraćajne policije najavila je da će, od danas do kraja nedelje, sprovesti akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i načina prevoženja dece u vozilima.

Akcija se sprovodi u 30 evropskih država koje su članice organizacije ROADPOL (Mreža saobraćajnih policija Evrope).

Saobraćajna policija će preduzimati mere prema svima koji za vreme vožnje u motornim vozilima ne budu koristili sigurnosne pojaseve na način koji je predvideo proizvođač vozila, kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima, kao i prema svim vozačima koji decu budu prevozili na nepropisan način.

U toku prošle godine 67 poginulih vozača i 40 poginulih putnika u putničkim vozilima nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode, dok nijedno od tri deteta koja su poginula u svojstvu putnika u vozilu nije prevoženo na zakonom propisan način.

Takođe, statistika pokazuje da je 2,8 puta veća verovatnoća da će dete zadobiti teške telesne povrede ako se u vozilu prevozi van bezbednosnog sedišta ili podmetača.

Rezultati najnovijih istraživanja koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja ukazuju da je procenat korišćenja pojasa na prednjim sedištima u Srbiji 84,5 odsto, a na zadnjim sedištima svega 19,6 odsto.

Prema istim istraživanjima, na zakonom propisan način decu u vozilima prevozi 57,9 odsto vozača, navedeno je u saopštenju.

Istovremeno sa sprovođenjem akcije pojačane kontrole saobraćaja, Agencija za bezbednost saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova sprovešće i preventivnu kampanju, koja će imati za cilj da ukaže na značaj korišćenja sigurnosnog pojasa i dečijih sedišta, odnosno na posledice nekorišćenja tih zaštitnih sistema.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here